Petre Daea, prezent la Reuniunea Ministerială Uniunea Africană – Uniunea Europeană de la Roma

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Petre Daea a participat in data de 21 iunie 2019 la cea de-a treia Conferinta ministeriala Uniunea Africana – Uniunea Europeana, la sediul FAO din Roma.

Manifestarea s-a bucurat de prezenta mai multor inalti oficiali: Josefa Leonel Correia Sacko, comisarul Uniunii Africane pentru agricultura si economie rurala, Phil Hogan, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, José Graziano da Silva, director general al FAO.

In prima parte, conferinta a cuprins sesiuni tematice paralele care au vizat expuneri si discutii pe teme de interes reciproc precum: provocari si oportunitati pentru investitiile agricole, nevoile de cercetare si inovare in domeniul agriculturii in contextul schimbarilor climatice, utilizarea solutiilor digitale in agricultura, standardele sanitare si fitosanitare si siguranta alimentara -cheie pentru comertul in Africa.

Ce-a de-a doua parte a conferintei a fost dedicata sesiunii plenare, in cadrul careia comisarul Uniunii Africane, comisarul european, ministrul roman si directorul general al FAO au sustinut prezentari, sintetizand tematicile discutate.

In discursul sau, ministrul Petre Daea a multumit atat Uniunii Africane si Comisiei Europene pentru initiativa organizarii acestui eveniment de o importanta deosebita pentru toate statele, cat si organizatiei FAO pentru interesul manifestat fata de subiectele sensibile puse in dezbatere.

Oficialul roman a declarat ca schimbul de experiente si bune practici va facilita interactiunea dintre fermierii de pe cele doua continente si va creste aplicabilitatea politicilor, masurilor si instrumentelor pentru dezvoltarea agriculturii si mediului rural.

Ministrul Daea a apreciat ca, desi sunt in curs de desfasurare multe initiative si proiecte intre Uniunea Europeana si Uniunea Africana, exista ample posibilitati de consolidare a dialogului politic si de intensificare a cooperarii. De asemenea, acesta a subliniat importanta activitatii comune in cadrul Grupului de lucru pentru Africa rurala, precizand ca angajamentul politic fata de activitatea grupului si procesul planificat de monitorizare vor ajuta la transpunerea recomandarilor in actiuni concrete pe teren.

Rezultatul celei de-a treia Conferinte ministeriale Uniunea Africana – Uniunea Europeana din 21 iunie 2019 este declaratia politica care a fost co-semnata de Comisia Europeana in numele Uniunii Europene prin Phil Hogan, Comisarul pentru agricultura si dezvotare rurala si Josefa Leonel Correia Sacko, Comisarul Uniunii Africane pentru economie rurala si agricultura.

In acest context, ministrul Petre Daea a afirmat: ”Declaratia ofera un cadru solid pentru progresul nostru comun. Apreciez valoarea deosebita a agendei de actiune, parte a Declaratiei, ca fiind angajanta in viitoarea noastra cooperare. Aceasta contine domeniile prioritare identificate pentru a statuta progresul colaborarii”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE