Petre Daea, despre prioritatile Romaniei odata cu preluarea presedintiei Consiliului European

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Luni, 10 decembrie 2018, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a initiat, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), o intalnire de lucru in cadrul careia au fost prezentate prioritatile privind Presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene din primele sase luni ale anului 2019.

La intalnire au participat reprezentantii structurilor asociative din domeniul vegetal si zootehnic, ai federatiilor, asociatiilor, organizatiilor si patronatelor reprezentative din sectorul agricol. Alaturi de ministrul Daea s-au aflat secretarii de stat Daniel Botanoiu, Sorin Claudiu Rosu Mares, subsecretarul de stat Maricel Floricel Dima, secretarul general Ilie Constantin Aprodu, directori si experti ai directiilor de specialitate din cadrul MADR si ai structurilor subordonate.

Intalnirea a fost organizata cu scopul de a disemina etapele pregatirilor tehnice si a regulilor pe care le instituie normele de functionare a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Ministrul a afirmat ca Romania este pregatita sa faca fata acestei provocari, constituind in acest sens structuri dedicate la nivelul MADR. Astfel, a fost infiintat Comitetul de Coordonare a activitatii evenimentelor si actiunilor conexe care vor avea loc in timpul pregatirii si exercitarii Presedintiei Romane la Consiliul Uniunii Europene.

In mandatul sau de Presedintie a Consiliului Uniunii Europene, Romania va actiona coordonat in cadrul Trio-ului de Presedintii, alaturi de Finlanda si Croatia, asigurand in acelasi timp continuitate cu Trio-ul precedent in atingerea obiectivelor asumate in cadrul Programului de lucru al Consiliului.

Gestionarea negocierii pachetului legislativ, prilejuit de reforma Politicii Agricole Comune (PAC) post-2020, in contextul noului Cadru Financiar Multianual 2021-2027, reprezinta principala prioritate a Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene in domeniul agriculturii.

Principalele elemente de pozitie ale Romaniei fata de noua PAC sunt: mentinerea structurii cu doi piloni ai politicii, cu masuri anuale de aplicare generala in Pilonul I, masuri sectoriale de piata, precum si masuri de dezvoltare rurala in Pilonul II, continuarea convergentei externe a platilor directe, demersuri sustinute pentru alocarea unui buget consistent, cel putin la nivelul celui actual, respingerea in mod ferm a aplicarii plafonarii.

Ministrul a enumerat vizitele primite si intalnirile din marja Consiliului Agrifish cu ministri omologi pentru a impartasi puncte de vedere asupra PAC, precum si asupra gestionarii presedintiei Consiliului UE, prin schimbul de cunostinte si expertiza.

In cadrul intalnirii, ministrul Daea a declarat ca preluarea Presedintiei este o responsabilitate care implica un efort de consolidare a unei viziuni nationale asupra viitorului Uniunii Europene si de crestere a capacitatii administrative necesare pentru exercitarea acestui mandat.

Ministrul a precizat ca PAC va pune un accent puternic pe valorificarea potentialului in materie de cercetare, inovare, formare si utilizare a serviciilor de consiliere, pentru a imbunatati grija fata de mediu si clima, inclusiv prin utilizarea mai eficienta a resurselor.

Exercitarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene reprezinta o buna oportunitate pentru MADR de a organiza o serie de actiuni de informare si promovare a politicilor aplicate in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, pentru a face cunoscute produsele agroalimentare romanesti, atat pe plan intern, cat si pe plan international.

Ministrul Daea a multumit reprezentantilor structurilor asociative pentru sprijin si colaborare, in special in dialogul cu oficialii europeni. De asemenea, a facut referire la vizita Comisarului Hogan in Romania, subliniind faptul ca acesta a ramas placut impresionat de locurile vizitate precum si de implicarea fermierilor. O presedintie de succes se sprijina pe punerea in aplicare si coordonarea politicilor europene intr-un mod eficient, iar Romania este cu siguranta capabila sa realizeze aceste obiective.

La finalul intalnirii, ministrul Petre Daea a prezentat agenda privind reuniunile formale si informale ale Consiliului, precum si locurile de desfasurare a acestora, ocazie cu care se va putea prezenta imensul potential de care dispune Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE