Conform ultimei prognoze ANM, valorile termice diurne vor ramane, in general, peste normele climatologice ale perioadei, iar la nivel de precipitatii probabilitatea de producere a acestora – mai ales sub forma de ploaie si lapovita – va fi constanta pe parcursul urmatoarelor doua saptamani (10 – 23 decembrie), relateaza Agerpres.
In Banat, intervalul va debuta cu o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit, iar in perioada 12 – 14 decembrie valorile termice, in scadere, se vor situa in jurul mediilor multianuale. Astfel, pe parcursul primei saptamani vor fi temperaturi maxime de 2 – 6 grade si minime intre -4 si zero grade, mediat regional.
Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate temperaturi in crestere, cu o probabilitate mare ca in special valorile diurne sa se situeze cu mult peste cele climatologic specifice dupa mijlocul lunii decembrie. Pe tot parcursul intervalului de referinta, probabilitatea pentru precipitatii (sub forma de ploaie si doar trecator lapovita sau ninsoare) se va mentine relativ ridicata, insa acestea vor avea caracter temporar si in general vor fi slabe cantitativ.
Crisana, vremea se incalzeste dupa 15 decembrie
In Crisana, intervalul va debuta cu o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit, iar in perioada 12 – 14 decembrie valorile termice, in scadere, vor deveni apropiate de mediile multianuale. Pe parcursul primei saptamani vor fi temperaturi maxime intre un grad si 6 grade, si minime cuprinse intre -5 si zero grade, mediat regional.
Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate temperaturi in crestere, cu o probabilitate mare ca in special valorile diurne sa se situeze peste cele climatologic specifice dupa mijlocul lunii decembrie. Pe tot parcursul intervalului de referinta, probabilitatea pentru precipitatii se va mentine relativ ridicata, dar acestea vor avea caracter temporar si, in general, vor fi slabe cantitativ.
Maxime diurne cuprinse intre 0 si 5 grade Celsius in Transilvania
In zona Transilvaniei, in prima saptamana, media regionala a valorilor de temperatura va fi apropiata, iar la inceput chiar usor peste specificul climatologic al acestei perioade din an, cu maxime diurne de 0 – 5 grade si minime in general intre -7 si -2 grade, cu valori mai mici in special in depresiuni in perioada 12 – 14 decembrie.
Estimarile pentru intervalul 16 – 23 decembrie indica o probabilitate mai mare de a se inregistra un regim termic in general peste cel normal in a doua jumatate a lunii decembrie, mai ales in privinta valorilor diurne. Probabilitatea pentru precipitatii locale – ploaie, lapovita si ninsoare – se va mentine relativ ridicata pe tot parcursul intervalului de referinta, insa acestea vor avea caracter temporar si vor fi slabe cantitativ.
Maramures, sanse mari de precipitatii in urmatoarele doua saptamani
In Maramures, in prima saptamana, valorile termice diurne vor avea variatii usoare, iar regimul termic nocturn va fi in scadere in perioada 13 – 15 decembrie, temperaturile incadrandu-se in general intr-un ecart mediu apropiat de normele climatologice pentru luna decembrie. Astfel, mediat regional vor fi maxime de 0 – 3 grade si minime de la -4 la zero grade, cu valori mai mici in perioada 13 – 15 decembrie.
Estimarile prognostice pentru a doua saptamana indica o probabilitate relativ ridicata de a se inregistra un regim termic peste cel mediu multianual, in special la valorile diurne. Probabilitatea pentru precipitatii mixte, slabe si moderate cantitativ, cu caracter temporar, se va mentine relativ ridicata pe tot parcursul intervalului de referinta.
Moldova, temperaturi apropiate de normalul acestei perioade
In Moldova, in prima saptamana de prognoza, regimul termic va fi caracterizat de valori in jurul celor normale acestei perioade din an, cu maxime intre zero si 5 grade, precum si minime intre -6 si -2 grade, in medie regionala. Temperaturi mai mici sunt posibile a se inregistra in noptile din perioada 13 – 15 decembrie.
Pentru cea de-a doua parte a intervalului de referinta sunt estimate temperaturi in crestere, cu o probabilitate relativ mare ca in special valorile diurne sa se situeze peste cele climatologic specifice dupa jumatatea lunii decembrie. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai mare dupa data de 15 decembrie, cu toate acestea si in prima saptamana se vor semnala ploi, lapovita sau ninsori, insa doar trecatoare si pe spatii restranse.
Dobrogea, temperaturi de pana la 6 grade Celsius
In zona Dobrogei, in prima saptamana de prognoza, temperaturile diurne nu vor avea variatii semnificative si se vor situa in jurul celor normale in a doua decada a lunii decembrie, intre 3 si 6 grade. Minimele nocturne vor fi mai coborate doar in perioada 13 – 14 decembrie, in rest urmand a se situa usor peste medii, intr-un ecart de la -4 la zero grade.
Estimarile pentru intervalul 15 – 23 decembrie indica o probabilitate mai mare de a se inregistra un regim termic in general peste cel normal in a doua jumatate a lunii decembrie, mai ales in privinta valorilor diurne. Probabilitate pentru precipitatii (predominant ploaie, trecator mixte) va fi relativ ridicata pe parcursul intervalului de referinta. Acestea vor fi totusi in general slabe, doar in jurul datei de 15 decembrie fiind estimate cantitati de apa moderate.
Sanse de lapovita si ninsoare in Muntenia, dupa 15 decembrie
In Muntenia, intervalul va debuta cu o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit, iar in perioada 12 – 14 decembrie valorile termice, in scadere, se vor situa in jurul mediilor multianuale. Pe parcursul primei saptamani vor fi temperaturi maxime de 3 – 6 grade si minime ce vor oscila intre -4 si zero grade Celsius.
Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate temperaturi in crestere, peste cele climatologic specifice perioadei. Pe tot parcursul intervalului de referinta, probabilitatea pentru precipitatii sub forma de ploaie, lapovita si, trecator, ninsoare se va mentine relativ ridicata, insa acestea vor avea caracter temporar, distributie locala si vor fi in general slabe cantitativ.
Maxime de pana la 7 grade Celsius in Oltenia
Pentru regiunea Olteniei, in prima saptamana de prognoza, media regionala a valorilor de temperatura va fi apropiata, iar la inceput chiar usor peste specificul climatologic al acestei perioade din an, cu maxime diurne de 4 – 7 grade si minime incepand de la zero si pana la -5 grade Celsius.
In intervalul 16 – 23 decembrie, regimul termic va fi, in general, peste cel normal, mai ales in privinta valorilor diurne. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai mare in jurul datelor de 15 si 21 decembrie, in restul intervalului doar pe spatii mici fiind de asteptat precipitatii slabe.
La munte, pana in jurul datei de 15 decembrie, temperaturile vor fi in scadere, caracterizand o vreme rece. Valorile diurne vor fi negative in toata zona montana si vor ramane la pragul de ger (-10 grade) la altitudini de peste 1.600 de metri. Minimele nocturne vor cobori spre o medie oscilanta, intre -14 si -12 grade Celsius.
Dupa data de 16 decembrie va exista o crestere de temperatura ce va determina, cu probabilitate relativ mare, un regim termic in general peste cel normal inregistrat in a doua jumatate a lunii decembrie. Precipitatiile, predominant sub forma de ninsoare in prima parte a intervalului, apoi mixte, se vor semnala local, vor avea caracter temporar si, in general, vor fi slabe cantitativ.