Romania se pregateste de Presedintia Consiliului European. Petre Daea, intalnire cu omologul sau croat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La invitatia omologului sau croat, Tomislav TOLUŠIĆ, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre DAEA, a efectuat, in perioada 26 – 28 septembrie 2018, o vizita de lucru in Republica Croatia. Alaturi de delegatia romana, s-au aflat E.S. Constantin Mihail Grigorie, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Republica Croatia, Dragutin Kamenski, Consulul onorific al Romaniei la Rijeka, precum si directorii generali ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si ai Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

In perspectiva pregatirii presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, intalnirea a avut doua parti. Astfel, in prima parte a vizitei, ministrul Petre Daea a vizitat doua ferme familiale: una de ulei de masline si o plantatie de vita-de-vie.  Ulterior, cei doi omologi au purtat discutii despre viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC).

Ambele parti au staruit asupra consistentei bugetului PAC, ministrul roman reafirmand pozitia ferma pentru convergenta externa a platilor si neaplicarea plafonarii. In acest sens, ministrul Daea a subliniat ca plafonarea platilor directe nu poate fi acceptata. ”Fermele de marime mai mare sunt cele care asigura securitatea alimentara, aplica standarde inalte si contribuie esential la economia tarii”, a punctat Petre Daea.

Romania isi doreste un PAC simplificat, concentrat pe inovare

De asemenea, ministrul roman al agriculturii a sustinut demersurile de simplificare a PAC, cu accent pe cadrul de implementare si control al masurilor aferente acestei politici. Totodata, Petre Daea a subliniat pozitia pentru o politica simplificata in sensul debirocratizarii si al evitarii suprapunerilor intre dezvoltarea rurala si alte masuri din cadrul PAC, in care fermierii sa poata avea optiuni deschise in ceea ce priveste masurile de mediu.

In acelasi timp, Romania sustine stabilirea cadrului necesar pentru introducerea rezultatelor cercetarii si inovarii in agricultura, precum si o abordare mai flexibila a posibilitatilor de finantare prin transferul intre tipurile de interventii, atat din FEADR cat si din FEGA.

Ministrul croat al agriculturii si-a exprimat dorinta de a trimite in Romania reprezentantii autoritatilor sanitare-veterinare croate, pentru a se informa si a cunoaste modul in care lucreaza autoritatile romane pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA), socotind ca este o problema a Uniunii Europene si ca solidaritatea trebuie sa se manifeste cu orice ocazie si in fiecare loc.

La invitatia ministrului Petre Daea, in perspectiva pregatirii presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, si–a manifestat intentia de a veni in Romania, inclusiv ministrul finlandez al agriculturii si padurilor, Jari Leppa, in luna noiembrie a acestui an, cu ocazia targului international INDAGRA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE