porci de vanzare

Un alt focar de pesta porcina confirmat intr-un judet important. Ce masuri iau autoritatile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laboratorul de specialitate din Bacau a confirmat ca probele prelevate de la anumite porcine din Galati sunt infestate cu virusul pestei porcine africane. In acest sens, ISU Galati s-a intrunit joi pentru a aproba planul de masuri preventive, noteaza Agepres.

Potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Galati, Carmen Stroia, gospodaria unde a fost confirmat focarul de pesta porcina africana se afla in aceeasi zona in care, la inceputul lunii, a fost gasit mort un porc mistret, bolnav de pesta porcina africana.

„Este vorba despre o gospodarie a unui cetatean (…), gospodarie situata in zona Badalan – Zatun. Proprietarul a solicitat medicul veterinar acum doua zile, s-au prelevat probe si ele au iesit pozitive, buletinul de analiza fiind emis de Laboratorul acreditat pentru pesta porcina africana de la Bacau. Ca urmare, ne-am intrunit in sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta si am aprobat planul de masuri. Procedam, astazi (joi n.r), la uciderea animalelor din specia suina, in gospodarie sunt patru porci adulti si 30 de purcei recent fatati. Urmeaza sa se realizeze, odata cu aceasta operatiune de ucidere preventiva, si evaluarea animalelor pentru despagubire”, a precizat Stoia.

Al treisprezecelea caz de pesta porcina africana din judetul Galati

Este al treisprezecelea caz de pesta porcina africana descoperita pe raza judetului Galati, pana acum fiind eutanasiati preventiv peste 300 de porci domestici.

Potrivit AJVPS Galati, la acestia se adauga alti 44 de porci mistreti, din care unul a fost gasit mort, cu pesta porcina, iar restul au fost vanati preventiv.

Reprezentantii AJVPS Galati au precizat ca niciunul dintre porcii mistreti vanati preventiv nu au fost identificati ca purtand virusul pestei porcine africane.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE