Romania se pregateste sa preia presedintia Consiliului UE. Ministrul Daea, intalnire cu omologul austriac

Facebook
Twitter

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in perioada 27-29 iunie la doua intalniri de lucru pe plan extern: prima intalnire a avut loc in Austria cu doamna Elisabeth Kostinger, ministrul federal pentru sustenabilitate si turism, in prezenta E.S Bogdan Mazuru, ambasador al Romaniei in Austria, iar cea de-a doua intalnire in Germania cu doamna Julia Klöckner, ministrul federal pentru alimentatie si agricultura, alaturi de E.S Emil Hurezeanu, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Germania.

In vederea unei tranzitii cat mai eficiente intre Presedintii, ministrul Petre Daea s-a deplasat in Austria unde a avut un dialog cu omologul austriac pentru a discuta aspectele specifice preluarii negocierilor pe dosarele din aria de competenta.

Austria considera ca PAC trebuie sa beneficieze de un buget cel putin la nivelul celui actual

Austria isi propune sa avanseze negocierile privind alocarile financiare pentru Politica Agricola Comuna, unul din obiective fiind acela de a mentine la nivelul UE a unei agriculturi multifunctionale, in paralel cu promovarea si conservarea zonelor rurale, cu accent pe regiunile cele mai dezavantajate, precum cele montane.

Presedintia austriaca va depune toate eforturile ca dosarul privind practicile comerciale neloiale in domeniul agriculturii sa avanseze si sunt sanse mari ca acesta sa fie finalizat de Presedintia romana. La fel ca si Romania, Austria considera ca PAC trebuie sa beneficieze de un buget cel putin la nivelul celui actual. Pentru Romania este deosebit de important ca noua Politica Agricola Comuna sa isi pastreze structura pe cei doi Piloni, sa existe flexibilitate intre acestia, iar povara administrativa pentru fermieri sa fie redusa pentru a putea raspunde obiectivelor privind securitatea alimentara.

Discutii despre prioritatile Romaniei odata cu preluarea presedentiei Consiliului UE

Tot in cadrul acestei vizite s-a discutat si despre posibilitatea ca experti din Romania sa participe  alaturi de experti austrieci la reuniunile Grupurilor de Lucru din cadrul Consiliului UE pentru a dobandi experienta si a putea gestiona si prelua cu usurinta dosarele.

In cadrul vizitei de la Berlin cu doamna Julia Klöckner, ministrul federal pentru Alimentatie si Agricultura au fost abordate subiecte legate de prioritatile Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, identificarea unor puncte comune de interes pe care Germania ar putea sa le sustina, precum si organizarea unor actiuni comune pe perioada Expozitiei Internationale Saptamana Verde 2019 (18 – 27 ianuarie 2019),  in vederea cresterea vizibilitatii Romaniei in plan international.

In acest sens ministrul federal al agriculturii, Julia Klöckner a declarat:

„Ma bucur foarte mult ca l-am primit pe omologul meu roman. Colaboram strans, cu incredere, el va prelua Presedintia UE anul viitor, pentru sase luni. Este important sa cunoastem situatia agriculturii in tarile noastre partenere din UE. Dorim sa identificam punctele comune in pozitiile noastre si sa colaboram la un concept unitar pentru viitoarea politica agrara. Relatiile bune si dialogul cu partenerii europeni sunt obligatorii. Ele reprezinta premisa pentru a intari unitatea in Europa – de aceea voi intensifica in continuare colaborarea bazata pe incredere cu Romania“.

Klöckner a explicat ca fermierii europeni trebuie sa depaseasca o serie de provocari. De aceea, o politica agrara comuna, modernizata si nebirocratica va trebui pe viitor sa creeze conditii viabile pentru fermierii nostri.

Romania nu sustine plafonarea platilor directe

La randul sau, ministrul Petre Daea  a declarat ca ”avem un interes comun – sa ne conectam pe obiective puternice. Ne bucuram ca impartasim acelasi punct de vedere cu Germania, intrucat nici Romania nu sustine plafonarea platilor directe catre fermieri, tema esentiala pentru PAC si, implicit, pentru agricultura romaneasca. Totodata, ne onoreaza invitatia Germaniei de a organiza impreuna

Forumul Global pentru Alimentatie si Agricultura anul viitor, in contextul in care Romania va detine in 2019 Presedintia Consiliului UE ”.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE