ANM anunta seceta pe mai multe terenuri agricole din Dobrogea si Moldova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ANM, mai multe suprafete din Dobrogea, din estul si sud-estul Moldovei dar si din nord-estul Munteniei se vor confrunta cu seceta pedologica. Totusi, procesele vegetative ale plantelor se vor desfasura in parametrii normali, scrie Agerpres.

„Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. In cea mai mare pare a Dobrogei, local in sud-estul si estul Moldovei, nord-estul Munteniei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica). In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Seceta pedologica moderata si izolat puternica se va semnala pe suprafete extinse din Dobrogea, local in estul si sud-estul Moldovei, nord-estul Munteniei”, precizeaza specialistii ANM.

Plantele se vor dezvolta normal, in ciuda conditiilor meteo

Sub aspect fenologic, porumbul, functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, se va afla la infrunzire (12-22 frunze), iar in semanaturile efectuate in epoca optima se vor semnala aparitia paniculului si inflorirea (10-100%), indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii.

Sfecla de zahar din principalele bazine de cultura va parcurge infrunzirea (10-25 frunze), precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (20-100%), iar la cartof se vor semnala imbobocirea (50-100%), inflorirea (20-100%) si formarea/crestereatuberculilor (10-50%).

Lucrarile de sezon se pot desfasura in conditii normale

Speciile samburoase si semintoase vor inregistra cresterea rodului si infrunzirea. La soiurile timpurii de cires, cais si visin aflate la maturitatea tehnologica se va continua recoltarea. Vita de vie se va afla in fazele de infrunzire, crestere si alungire a lastarilor laterali, precum si cresterea boabelor, in majoritatea plantatiilor.

Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, recoltare si depozitare la culturile de toamna si pomii fructiferi, etc.) vor fi intrerupte temporar doar in zilele cu precipitatii.

Temperaturile aerului, apropiate de mediile multianuale

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14 – 24 grade Celsius la inceputul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale si 12 si 22 grade Celsius spre sfarsitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1 – 4 grade Celsius, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 18 – 29 grade Celsius, in majoritatea regiunilor agricole, iar cea minima va fi cuprinsa intre 5 – 19 grade Celsius, valori mai scazute inregistrandu-se in depresiunile din estul Transilvaniei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE