Ploile abundente care au cazut in cursul zilei de miercuri si in timpul noptii au afectat 60 de localitati din 14 judete, sute de curti si zeci de case, dar si subsoluri, precum si patru obiective socio-economice fiind inundate, mai multe masini – blocate, iar doua persoane evacuate, noteaza Agerpres.
Potrivit unui bilant al IGSU, probleme din cauza vremii s-au inregistrat in judetele Arges, Bacau, Buzau, Brasov, Braila, Cluj, Covasna, Dambovita, Galati, Ialomita, Neamt, Tulcea, Valcea si Vrancea.
„Pompierii din cadrul inspectoratelor pentru situatii de urgenta au actionat pentru evacuarea apei din 21 de locuinte, 2 anexe gospodaresti, 382 de curti, 20 subsoluri si beciuri, precum si 4 obiective social-economice. Totodata, au fost afectate noua autoturisme, iar circulatia rutiera pe 7 drumuri nationale si doua judetene s-a desfasurat cu dificultate, a fost intrerupta sau s-a derulat alternativ din cauza apei si aluviunilor de pe carosabil, a caderilor de pietre sau a ruperii terasamentului”, arata sursa citata.
Potrivit acesteia, cele mai grave efecte ale vremii s-au inregistrat in judetul Bacau, interventii ale pompierilor derulandu-se in opt localitati.
Astfel, cinci autovehicule in care se aflau 22 de persoane au fost blocate de aluviuni pe DN 11, pe raza localitatii Harja, fiind necesara interventia pompierilor si autoritatilor pentru remedierea situatiei, informeaza IGSU. In prezent, se circula pe un singur tronson de drum, pana la indepartarea completa a aluviunilor.
De asemenea, locuitorii orasului Slanic Moldova au fost afectati de avarierea unei conducte de gaze, in prezent echipaje specializate actionand pentru remedierea situatiei.
Persoane salvate dupa ce gospodaria le-a fost inundata
Totodata, doua persoane din localitatea Oituz (Bacau) au fost salvate de pompieri cu ajutorul unei barci pneumatice din locuinta ce era in pericol de a fi inundata, iar doua persoane din localitatile Slanic Moldova (Bacau) si Campuri (Vrancea) au fost evacuate preventiv, fiind posibila intoarcerea acasa dupa inlaturarea apei si a aluviunilor din locuinte.
„In judetul Vrancea, din cauza ruperii terasamentului pe o lungime de circa 50 m, circulatia rutiera pe DJ 205 M, pe raza localitatii Nistoresti, a fost oprita pe ambele sensuri, iar accesul spre localitatile Bradetul, Podul Schiopului si Podul Darei s-a realizat doar pietonal. In cel mai scurt timp, au fost identificate solutiile optime de remediere a acestei situatii, astfel incat, la aceasta ora, drumul a fost redeschis. Situatii de urgenta generate de caderile de precipitatii s-au inregistrat si in judetul Tulcea, unde pe DN 22 A, intre localitatile Nicolae Balcescu si Ciucurova, s-a format o viitura care a angrenat si un autoturism in care se aflau doua persoane. Din fericire, acestea s-au autoevacuat in siguranta, pana la sosirea echipajelor de pompieri”, mai precizeaza IGSU.
Conform sursei citate, continua interventiile pompierilor in judetele afectate, iar inspectoratele pentru situatii de urgenta raman mobilizate pentru a interveni, in cel mai scurt timp, in zonele unde se pot produce situatii de urgenta.
Evolutia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizata prin Centrul Operational National al IGSU, la nevoie fiind posibila dislocarea in judetele afectate a fortelor si mijloacelor din alte zone in care nu sunt inregistrate situatii de urgenta.