ANAF nu va mai putea pune poprire pe conturile fermierilor fara acordul instantei

Facebook
Twitter

In urma cu cateva zile, parlamentarii USR au depus o propunere legislativa conform careia ANAF va trebui sa obtina o hotarare judecatoreasca inainte de a putea pune poprire pe conturi sau de a demara executarea silita. Daca va intra in vigoare, legea va fi valabila atat pentru persoanele fizice cat si pentru cele juridice.

In momentul actual, ANAF poate demara procedurile de executare silita si de poprire pe conturi din proprie initiativa, fara a avea nevoie de incuviintarea unei instante judecatoresti. Conform initiatorilor propunerii legislative, aceasta practica a dus de multe ori la abuzuri si a limitat dreptul cetatenilor de a se apara.

„Executarile silite si in special popririle, infiintate de ANAF in mod strict administrativ si fara incuviintarea instantelor, au condus in practica la abuzuri, mai ales ca popririle conduc la incapacitatea persoanelor respective de a-si folosi sumele existente in conturile bancare, impiedicandu-se, astfel, uneori, accesul cetatenilor de a-si exercita dreptul de a se apara sau contesta actele administrative fiscale”, argumenteaza initiatorii in expunerea de motive a proiectului legislativ.

Titlul executoriu, emis doar dupa acordul instantei de judecata

Astfel, fermierilor care au restante de plata, nu li se va mai putea pune poprire pe conturi pana ce o instanta judecatoreasca va hotari acest lucru.

,,Executarea silita a creantelor fiscale se efectueaza in temeiul unui titlu executoriu emis potrivit prevederilor prezentului cod de catre organul de executare silita competent potrivit art. 30 si numai dupa incuviintarea executarii de catre instanta de executare.“, se mai arata in propunere.

Exceptie fac cazurile in care exista o cerere de restituire/rambursare in curs de solutionare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decat creanta fiscal datorata de debitor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE