AFIR anunta cum va acorda fondurile europene in 2018

Facebook
Twitter

Directorul general AFIR, Adrian Chesnoiu, a participat in data de 26 iunie 2018 la lucrarile Comitetului de Monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, intalnire condusa de catre Petre Daea, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, alaturi de Carmen Boteanu, director general adjunct AMPNDR. Din partea Comisiei Europene au participat Bruno Chauvin, sef serviciu in cadrul DG AGRI si Stefan Lucian Radu, desk officer pentru Romania in cadrul DG AGRI.

In cadrul evenimentului a fost prezentat calendarul sesiunilor de depunere si alocarile propuse pentru submasurile PNDR ce urmeaza a fi lansate in perioada urmatoare, stadiul implementarii masurilor PNDR 2020 de catre Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale si de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

„Este clar ca agricultura romaneasca si mediul rural au nevoie de o finantare sporita, dar performanta acestui Program tine foarte mult de atingerea indicatorilor prevazuti in planul de dezvoltare rurala.

AFIR va accepta la finantare doar proiecte complexe

Proiectele simple, desigur, au o rata de succes mult mai mare decat cele complexe, dar tocmai faptul ca noi, prin acceptarea la finantare in sesiunea 2018 doar a proiectelor complexe, ne asumam implementarea unor proiecte care sa conduca la dezvoltarea tuturor sectoarelor de activitate, ceea ce inseamna ca ne angajam la o responsabilitate mult mai mare si nu ne ascundem in spatele realizarii acestui program in ritm accelerat cu orice pret.

Am luat decizia sa incercam sa finantam proiectele depuse de beneficiarii publici care se afla in asteptare, din economiile rezultate in cadrul proiectelor implementate de beneficiarii publici, daca nu se vor redirectiona catre completarea cheltuielilor din proiectele respective. Iar pentru beneficiarii privati vom deschide noi sesiuni de finantare in perioada urmatoare” a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Mai multe submasuri vor fi lansate in luna iulie

Conform propunerilor formulate in cadrul Comitetului de Monitorizare, in cursul lunii iulie 2018 se vor deschide noi sesiuni de primire a proiectelor pentru submasura (sM) 1.2 „Sprijin pentru activitati demonstrative si de informare”, sM 3.1 „Sprijin pentru participarea pentru prima data la schemele de calitate”, sM 4.1 „Investitii in exploatatiile agricole” , sM 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea marketingul produselor agricole”, sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, sM 19.3  „Pregatirea si implementarea activitatilor de cooperare ale GAL”, comp. A si B.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE