septembrie 19, 2021

Despagubiri pentru inundatii. Ce trebuie sa faca proprietarii gospodariilor afectate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor – PAID Romania – anunta ca este pregatita sa gestioneze dosarele de dauna si sa plateasca despagubirile necesare, noteaza Mediafax.

„Pana in aceasta seara, la ora 23.00, Capitala si 17 judete – Suceava, Harghita, Neamt, Brasov, Covasna, Bacau, Dambovita, Prahova, Arges, Buzau, Braila, Vrancea, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Constanta si Tulcea se afla sub cod galben de ploi. PAID este alaturi de proprietarii de locuinte amenintate in acest moment de riscul de inundatii. Astfel, le reaminteste acestora ca printre cele trei riscuri acoperite de PAD – polita de asigurare impotriva dezastrelor – se regaseste si riscul de inundatii, asiguratii putand fi despagubiti in baza asigurarii obligatorii de locuinta”, se arata in comunicat.

„Asigurarea obligatorie a locuintei (PAD) acopera pagubele produse locuintelor in urma patrunderii si infiltrarii apei, in cazul acoperirii pe scurta durata a terenului cu un strat de apa, ca urmare a acumularii apelor provenite din precipitatii atmosferice abundente. PAID Romania este pregatita sa gestioneze dosarele de dauna ce vor fi deschise de catre proprietarii asigurati obligatoriu impotriva dezastrelor naturale care se afla in aceasta situatie”, mentioneaza institutia.

„O parte semnificativa a tarii noastre se confrunta, zilele acestea, cu ploi abundente care duc, in mod firesc, la producerea de inundatii. Suntem pregatiti sa gestionam dosarele de dauna care vor ajunge la noi ca urmare a acestor evenimente si vrem ca toti proprietarii asigurati sa stea linistiti in ceea ce priveste despagubirile la care au dreptul. PAID Romania are fondurile necesare sa acopere toate solicitarile de despagubire ce pot surveni ca urmare a inundatiilor din aceasta perioada. Avem nu doar resurse proprii, dar si un program de reasigurare de 900 de milioane de euro – mai mult decat suficient pentru plata rapida a despagubirilor catre romanii asigurati, afectati de inundatii”, a declarat Nicoleta Radu, directorul general al PAID Romania.

Modul in care se poate solicita despagubirea

Potrivit PAID, proprietarii de locuinte afectate de inundatii, care detin asigurarea obligatorie PAD, pot obtine despagubiri daca parcurg urmatorii pasi:

  1. Solicita autoritatilor locale intocmirea procesului verbal de constatare a evenimentului;
  2. Iau masurile necesare in vederea limitarii pagubelor si prevenirea degradarilor;
  3. Informeaza, in cel mai scurt timp, fara insa a depasi cele 60 de zile de la data producerii evenimentului, asiguratorul la care ai incheiat polita;
  4. In baza instiintarii, asiguratorul va deschide dosar de dauna, urmand ca, in maximum 5 zile, un reprezentant al acestuia sa se prezinte la locul producerii evenimentului pentru a constata daunele;
  5. Cererea de despagubire se completeaza si se depune la compania de asigurari.

Plata despagubirii se efectueaza de catre PAID in 5 zile de la primirea documentatiei complete de la asiguratorul care a emis polita si a instrumentat dosarul de dauna.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii, alunecari de teren.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE