Prognoza agrometeo publicata de ANM arata ca o mare parte a Moldovei, Dobrogei si a Transilvaniei se vor confrunta cu seceta la nivelul solului, insa starea de vegetatie a plantelor va fi buna si medie pentru speciile semanate in perioada optima. Fenomenul se va inregistra izolat si in Muntenia si Banat, relateaza Agerpres.
,,Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. In cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei,Transilvaniei, local in estul, nordul si nord-estul Munteniei, izolat in nord-vestul Banatului, se va semnala seceta pedologica moderata si puternica”, se arata in comunicatul ANM.
Mai multe culturi de porumb, afectate de seceta
Singurele culturi afectate de seceta sunt cele de porumb neirigat, care vor prezenta un deficit de apa in stratul de sol 0 – 50 cm. Astfel, mai multe culturi de porumb din Dobrogea, Moldova, Muntenia si izolat in Transilvania si Oltenia vor inregistra un deficit moderat sau deosebit de scazut de apa.
,,Continutul de apa in stratul de sol 0-50 cm, in cultura neirigata de porumb, se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si local extrema) in Dobrogea, pe suprafete extinse din Moldova si Muntenia, centrul, estul, local in sudul si sud-estul Transilvaniei, sud-estul Olteniei”, precizeaza specialistii ANM.
Evolutie normala pentru celelalte culturi de camp si specii pomicole
Expertii ANM mai precizeaza ca majoritatea culturilor de camp, speciilor pomicole si viticole vor avea o evolutie normala in majoritatea zonelor de cultura.
,,Starea de vegetatie se va prezenta buna si medie la speciile semanate in perioada optima, iar la cele insamantate tardiv, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba, in special pe terenurile cu deficite de umiditate in sol”, releva prognoza agrometeorologica.
Evolutia graului de toamna si a orzului
Conform specialistilor, culturile se dezvolta in parametrii optimi iar in viitorul apropiat, orzul si graul de toamna se vor afla la inspicare (60 – 100%), inflorire (40 – 100%) si maturitate in lapte (10 – 50%). La rapita va predomina formarea silicvelor si a boabelor in silicve (20 – 100%) in aproape toata tara.
Floarea-soarelui va parcurge formarea primei perechi de frunze (50 – 100%) si infrunzire (5 – 17 frunze). Porumbul va inregistra formarea frunzei a treia (10 – 100%) si infrunzirea (5 -14 frunze)
Conditiile meteo permit desfasurarea normala a activitatilor agricole
„In majoritatea plantatiilor, speciile pomicole se vor afla la cresterea lastarilor/frunzelor, formarea si cresterea rodului, iar la soiurile timpurii de cires, coacerea fructelor si recoltarea. Vita de vie va parcurge infrunzirea, cresterea lastarilor, inflorirea, precum si formarea/cresterea boabelor, in special la soiurile timpurii de masa”, conform prognozei agrometeo publicata de ANM.
In general, conditiile meteorologice vor permite desfasurarea lucrarilor agricole specifice (fertilizari, erbicidari, prasile mecanice si manuale, aplicarea de tratamente fito-sanitare, etc.), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.