Prognoza agrometeo: seceta pedologica in doua regiuni din tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform prognozei ANM valabila pe perioada 8 – 14 august 2018, seceta pedologica moderata si puternica se va semnala, izolat, in nordul, sud-vestul Dobrogei si sud-estul Moldovei in urmatoarea perioada, insa rezerva de umiditate in cultura neirigata de porumb va prezenta valori satisfacatoare si chiar optime in aproape toate zonele de cultura ale tarii, scrie Agerpres. 

Conditiile agrometeorologice din aceasta perioada vor fi favorabile parcurgerii proceselor biologice ale plantelor cultivate, respectiv acumularea substantei uscate la speciile prasitoare si a zaharului la cele pomi-viticole, precum si cele de maturitate-coacere, in cea mai mare parte a regiunilor agricole ale tarii.

„Porumbul isi va mentine o stare de vegetatie buna, iar fenologic va parcurge maturitatea in lapte (50-100%) si ceara (20-100%) in aproape toata tara, precum si inflorirea-matasirea si umplerea bobului (30-100%) in zonele nordice si centrale.

Floarea-soarelui va parcurge procesul de inflorire in aproape toata tara

Cultura de floarea-soarelui isi va definitiva inflorirea capitulului (80-100%), aflandu-se predominant in faza de maturitate ceara (10-100%) in majoritatea regiunilor agricole. In zonele sudice si sud-estice se va continua maturitatea deplina (10-40%). In bazinele specializate din centrul, estul si vestul tarii, cartoful va parcurge predominant cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si maturitatea deplina, iar sfecla de zahar isi va continua alungirea si ingrosarea radacinilor, starea de vegetatie a acestora prezentandu-se buna si medie” , arata prognoza ANM.

In ceea ce priveste vita de vie, aceasta se va afla in faza de crestere si acumulare a zaharului in boabe, precum si coacerea in parga, atat la soiurile de masa, cat si la cele pentru vin. La pomii fructiferi se vor inregistra cresterea rodului, formarea mugurilor terminali si inceputul coacerii lemnului, iar la soiurile de sezon se vor continua recoltarea fructelor.

Lucrarile de camp se pot desfasura in parametrii normali

Conform prognozei, lucrarile agricole in camp (recoltarea fructelor, legumelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, combaterea bolilor si daunatorilor) se vor desfasura in general normal.

Specialistii ANM recomanda urgentarea recoltarii produselor agricole, asigurarea transportului si depozitarii acestora, eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna.

ANM: vreme mai calda decat in mod obisnuit

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 18 si 28 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade Celsius, in majoritatea regiunilor. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 26 si 34 de grade Celsius in cea mai mare parte a zonelor de cultura, iar cea minima se va incadra intre 9 si 22 de grade Celsius, la nivelul intregii tari. In perioada mentionata se intrevad ploi locale, izolat sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE