ANM: seceta pedologica extrema la terenurile agricole. Ce culturi vor fi afectate

Facebook
Twitter

Conform unei informari ANM, continutul de apa in stratul de sol pe adancimea 0 – 20 centimetri prezinta valori scazute, fenomen ce se poate traduce printr-o seceta pedologica puternica si extrema a terenurilor agricole, noteaza Agerpres.

Rezerva de umiditate din sol se incadreaza in limite satisfacatoare, local in centrul si sud-estul Transilvaniei, vestul si sudul Crisanei, izolat in nordul si sud-vestul Olteniei, precizeaza ANM.

Rezerva de umiditate este determinata prin metoda bilantului apei in sol, utilizand datele meteorologice inregistrate la statiile meteorologice cu program agrometeorologic din cadrul retelei Administratiei Nationale de Meteorologie. Valorile de umiditate sunt validate periodic de masuratori directe efectuate cu senzori de umiditate, in platformele agrometeorologice.

Ce culturi pot fi afectate

Aceasta seceta pedologica poate avea un impact negativ asupra culturilor ce se seamana toamna, respectiv graul, triticalele, orzul, orzoaica dar si anumite soiuri de legume. In caz de seceta pedologica prelungita, plantele tind sa aiba un ritm de dezvoltare mai lent, iar in unele cazuri nu vor porni in vegetatie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE