INS: peste 12 milioane metri cubi de lemn taiate anul trecut din padurile statului

Facebook
Twitter

Conform datelor INS, volumul de masa lemnoasa recoltat anul trecut din padurile aflate in proprietatea statului s-a ridicat la 12,284 milioane de metri cubi, scrie Agerpres.

Cantitatea de material lemnos recoltata in 2017 este cu 1,118 milioane metri cubi mai mare decat in 2016. Majoritatea cantitatii (67,1%) a fost recoltata din padurile proprietate publica iar restul lemnului a fost procurat din padurile private (27,6%) si din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier (5,3%).

Comparativ cu anul 2016, volumul de lemn recoltat din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier a crescut cu 17,4%, din paduri proprietate publica a statului cu 11,1%, din padurile proprietate privata cu 1,9% si a scazut din paduri proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale, cu 3,2%.

Taieri de regenerare pe 39,7% din suprafata de codru

Anul trecut, s-au efectuat taieri de regenerare in codru pe 39,7% din suprafata totala parcursa cu taieri, taieri de conservare pe 58,1%, taieri de regenerare in crang pe 1,8% si taieri de substituiri – refacere a arboretelor slab productive si degradate pe 0,4%.

Suprafetele de pe care s-a recoltat in totalitate lemnul au fost cele cu taieri rase (5,3% din suprafata parcursa cu taieri de regenerare in codru), urmand ca suprafetele respective sa fie reimpadurite sau utilizate in alte scopuri silvice. In 2017, volumul de masa lemnoasa recoltata a fost cu 5% mai mic decat in anul 2013

Persoanele juridice au beneficiat aproape in intregime de lemnul taiat

In ceea ce priveste destinatia lemnului taiat, persoanele juridice au beneficiat in proportie de 95,3% de materialul lemnos. Restul de 4,7% a fost preluat de persoanele fizice, care au exploatat lemnul din padurile pe care le au in proprietate.

Conform Legii nr. 133/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, exploatarea masei lemnoase se face de persoane juridice atestate de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura; prin exceptie persoanele fizice pot exploata, fara atestare, un volum de maxim 20 metri cubi/an din padurile pe care le au in proprietate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE