Specialisti din Danemarca ajuta la stoparea epidemiei de pesta porcina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La data de 7 august,  a avut loc la sediul institutiei, o intalnire intre conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) cu dr. Sten Mortensen,  Directorul Administratiei Veterinare si Alimentare, din cadrul Ministerului Mediului si Alimentatiei din Danemarca.

Specialistul danez a fost invitat de catre presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, in urma discutiilor despre evolutia pestei porcine africane in Europa, purtate cu prilejul intalnirii sefilor servicilor veterinare care a avut loc la Bruxelles, in intervalul 10 – 11 iulie.

Colaborare pentru a stabili cum s-au contaminat gospodariile cu pesta porcina

Dr. Sten Mortensen este un reputat epidemiolog si in calitate de sef al Departamentului de Sanatate Animala, a gestionat controlul si eradicarea focarelor de boli ale animalelor, care au afectat Danemarca incepand cu anul 2002.

In urma discutiilor s-a hotarat realizarea, in colaborare, a unui studiu epidemiologic care sa analizeze modul in care s-au contaminat gospodariile populatiei, pentru a gasi cele mai bune solutii de prevenire a patrunderii virusului in efectivele sanatoase de porci.

De la aparitia primului focar de pesta porcina africana in tara noastra, specialistii ANSVSA sunt in permanent contact si se consulta cu epidemiologi europeni, cu experienta in controlul si eradicarea acestei boli.

Experti ai Comisiei Europene au fost prezenti, la inceputul lunii iulie, la Tulcea pentru a evalua situatia si a sprijini autoritatile romane in gestionarea focarelor de boala.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire. Pentru oameni, acest virus are, insa, impact la nivel economic si social.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE