Pesta Porcina: satul in care locuitorii refuza sa dea porcii autoritatilor. Ce risca acestia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Locuitorii din satul brailean Valea Canepii au decis sa nu lase autoritatile sa le intre in gospodarii si sa le ia porcii, in conditiile in care un focar de pesta porcina a fost confirmat la doar 10 kilometri de localitatea in cauza, noteaza Agerpres.

Avand in vedere ca locuitori satului brailean au refuzat predarea porcilor catre autoritati, prefectul judetului, George Paladi, a declarat ca in aceasta situatie, gospodarii vor trebui sa dea o declaratie pe proprie raspundere prin care sa precizeze ca refuza sa predea animalele. In cazul in care pesta va ajunge in localitate si porcii vor deceda, oamenii vor suporta rigorile legii, spune prefectul.

,,In momentul de fata, avem doua focare noi de pesta porcina africana in Lanurile, de unde rezulta zona de protectie de 3 km si zona de supraveghere de 10 km. S-a luat masura uciderii preventive a suinelor din localitatile Unirea, Valea Canepii, Tufesti si Viziru. Am inteles ca exista o nemultumire a populatiei in a nu preda porcii. Avem cadrul legal pentru uciderea de preventie, nu avem cadrul legal pentru a intra in curte, in proprietatea localnicilor. Cei care vor refuza uciderea suinelor o vor face pe propria raspundere. Ulterior, daca porcii respectivi vor deceda, vor suporta rigorile legii”, a declarat Paladi.

Porcii urmau sa fie ucisi „pentru preventie”

Conform medicului DSV Braila, Dragos Frigioiu, masurile de ucidere a porcilor pentru preventie si instituirea unei zone de protectie pe raza a 10 kilometri au fost luate in urma unui ordin al prefectului judetului Braila. Acesta a mai explicat si ce masuri pot lua autoritatile in cazul in care proprietarii nu le permit accesul in gospodarii si refuza predarea porcilor.

„Daca proprietarul de porci nu vrea sa ne lase sa intram, atunci apelam la organele competente, care sa ne permita sa intram in exploatatie. Cei care refuza pot fi sanctionati contraventional”, a spus medicul veterinar.

Primarul comunei, nemultumit de despagubirile oferite de autoritati

Si Ioan Ungureanu, primarul comunei de care apartine satul Valea Canepii a declarat ca despagubirile oferite de autoritati pe kilogramul de carne sunt prea mici si ca acestia nu vor putea sa-si cumpere carnea necesara sau sa-si refaca efectivele.

“Eu am fost instiintat de DSV ca azi va fi o masura de protectie pentru ca boala sa fie limitata. Se vor omori porcii din satul Valea Canepii. Cu pretul de astazi, de 8 lei/kg, nu va reusi sa cumpere nici macar 10 kg de carne la Craciun. Cel mai civilizat ar fi fost ca, in conditiile in care omoram porcii oamenilor, la Craciun sa le asiguri aceeasi cantitate de carne cu acelasi pret”, a declarat Ungureanu.

Aproape 8.000 de porci ucisi in judetul Braila

Valea Canepii este un sat in comuna Unirea din judetul Braila situat la aproximativ 26 km fata de orasul Braila.

Potrivit informatiilor furnizate de DSV Braila, pana in prezent, din cauza pestei porcine africane, in judetul Braila au fost omorati 7.677 de porci din 14 focare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE