Pesta porcina: tara care a decis sa ucida chiar si porcii sanatosi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe fondul focarelor tot mai dese de Pesta Porcina Africana, Belgia a decis sa efectueze sacrificari preventive de porci, chiar si a animalelor care nu au fost afectate inca de boala, noteaza  Agerpres.

Comisia Europeana, care considera „o prioritate” lupta impotriva acestei boli, saluta initiativa belgienilor si considera ca doar astfel se va preveni raspandirea virusului catre crescatoriile fara probleme.

„Autoritatile belgiene au luat decizia buna de a sacrifica animalele sanatoase in zona afectata, pentru a evita ca maladia sa afecteze crescatoriile fara probleme”, a declarat o purtatoare de cuvant in cadrul conferintei de presa cotidiene a executivului european.

PPA nu a fost inca depistat la porcii domestici din Belgia

Pana acum prezent in mai multe tari din Europa de Est, virusul pestei porcine africane a fost identificat la 13 septembrie in Belgia pe cadavre de mistreti la Etalle (sud), nu departe de frontierele franceza si luxemburgheza. Pana in prezent noua mistreti au fost depistati cu acest virus in Belgia.

Chiar daca niciun caz de porc infectat nu a fost inregistrat, autoritatile belgiene sunt ingrijorate in privinta unei posibile contaminari a fermelor de porci, un domeniu care reprezinta 15.000 de slujbe in Belgia, potrivit guvernului.

Toti porcii din zonele de risc, sacrificati

Astfel, ministrul belgian al agriculturii a solicitat sa se autorizeze sacrificarea preventiva a tuturor porcilor din zonele de risc, zona intinsa pe un perimetru de 630 kmp.

„Exista milioane de porci in Belgia (…), trebuie sa luam aceasta masura exceptionala pentru a evita o catastrofa in materie”, a afirmat ministrul belgian al agriculturii.

In ultimele zece zile circa zece tari importatoare de carne de porc din Belgia si-au suspendat achizitiile, printre care China si Coreea de Sud.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE