Productia de grau a Europei, cea mai scazuta din ultimii sase ani. Care este cauza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Analistii de la Strategie Grains si-au inrautatit din nou estimarile privind productia de grau din acest an a Uniunii Europene, din cauza conditiilor din nordul Europei care au dus la recolte “catastrofice”, in timp ce conditiile favorabile din Romania, Bulgaria, Ungaria, Italia si Spania compenseaza presiunile asupra recoltelor provocate de vremea calduroasa si uscata din Germania, Polonia, Franta si Cehia, noteaza Agerpres.

Pentru graul moale, analistii subliniaza ca Romania si Bulgaria vor avea mai mult grau pentru hrana animalelor in urma ploilor.

Intr-un raport publicat joi, firma franceza a estimat ca productia de grau moale a UE se va situa la 127,7 milioane de tone, fata de prognoza din iulie, de 132,4 milioane de tone, si de cea actualizata de la sfarsitul lunii trecute, de sub 130 de milioane de tone, cel mai redus nivel din ultimii sase ani.

Prognoza de joi reprezinta un declin de 10% comparativ cu nivelul din 2017

“De asemenea, analistii Strategie Grains au revizuit in scadere estimarea privind productia de orz a UE din acest an, la 57,1 milioane de tone, in scadere cu 2,5 milioane de tone fata de estimarea din iulie si cu 2% sub nivelul din 2017.

“Recoltele de grau si orz din Polonia si din statele baltice sunt foarte scazute si pot fi descrise ca fiind catastrofice in Germania si in Scandinavia. Recoltele dezamagitor de scazute sunt acum confirmate in Franta, Italia, Marea Britanie si in tari din centrul si sud-estul UE”, apreciaza analistii.

Culturile de grau din nordul Europei, devastate de seceta prelungita

Seceta prelungita a devastat campurile cultivate cu grau din nordul Europei, preturile fiind in crestere din cauza temerilor privind posibilitatea unor noi pagube la culturi. Sunt afectate semnificativ culturile din Germania, al doilea producator de grau din UE, si din Peninsula Scandinava.

In cazul porumbului, care se recolteaza in mare parte toamna, Strategie Grains si-a revizuit in crestere estimarea, cu 700.000 de tone, la 61,3 milioane de tone, in crestere cu 3% fata de 2017.

Productia Romaniei de grau, scadere cu 20% in 2018

Productia din Romania – al treilea mare exportator de grau al UE – ar putea scadea anul acesta cu cel putin 20%, a avertizat saptamana trecuta Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

“Scaderea productiei ar putea fi chiar mai semnificativa, zi dupa zi acest procent creste iar situatia pe camp se degradeaza. Ploile nu s-au oprit nici macar o singura zi”, a declarat Laurentiu Baciu.

In regiunea Marii Negre, recolta de cereale sufera si din cauza ploilor si a uscaciunii, fiind afectata calitatea granelor. Temerile privind calitatea sunt esentiale in Rusia, deoarece inseamna mai putin grau pentru macinat sau faina de calitate pentru a fi exportata pe pietele globale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE