O multinationala vrea ca UE sa permita din nou utilizarea insecticidelor care ucid albinele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un gigant al industriei chimice mondiale vrea sa depuna apel asupra deciziei UE de a interzice neonicotinoidele, substante care au un efect devastator asupra populatiilor de albine. In urma deciziei companiei, zeci de mii de oameni au depus o petitie prin care cer ca multinationala sa-si retraga apelul, noteaza Euractiv.

Totusi, compania in cauza a precizat ca va face apel, deoarece verdictul Curtii ar putea avea efecte mult mai extinse asupra modului in care substantele active sunt aprobate in UE.

Insecticidele clothianidin, imidacloprid si thiamethoxam interzise inca din 17 mai

In verdictul din 17 mai, Curtea Generala a confirmat validitatea restrictiilor impuse la nivelul UE din 2013 impotriva insecticidelor clothianidin, imidacloprid si thiamethoxam, din cauza riscurilor asupra populatiei de albine pe care cele trei substante le prezinta.

Prin apelarea acestui verdict, compania germana vrea sa se asigure ca unele interpretari generale ale legislatiei privind protectia plantelor sunt reconsiderate, se arata in declaratia concernului german. Potrivit reprezentantilor companiei, unele dintre interpretarile Curtii ar putea fi relevante si in alte cazuri, iar compania crede ca nu au baza legala.

Actiunea companiei, o „extrem de ingrijoratoare demonstratie de nesabuinta a corporatiilor”

Dar Wiebke Schroeder, Campaign Manager la SumOfUs, considera ca actiunea multinationalei nu este decat o „extrem de ingrijoratoare demonstratie de nesabuinta a corporatiilor”.

„Albinele si alte insecte polenizatoare sunt afectate la rate catastrofale, iar pesticidele pe baza de neonicotinoide sunt principalii vinovati. De aceea, mentinerea interdictiei UE de utilizare a neonicotinoidelor este atat de importanta”.

Albinele sunt extrem de importante pentru industria alimentara din UE, dat fiind ca peste 80% din plante si trei sferturi din productia alimentara depind de polenizarea facuta de aceste insecte.

Pe 27 aprilie, Comisia Europeana a decis impunerea interdictiei totale de a utiliza neonicotinoidele in exterior, dupa ce a reusit sa obtina suportul majoritatii statelor membre UE. Mari producatori agricoli precum Franta, Germania sau Italia au sustinut interdictia, dar cateva state, printre care si Romania s-au opus

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE