Focar de pesta ovina in Bulgaria. Peste 4.000 de oi si capre au fost sacrificate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urma cu un an, la data de 31 iulie 2017, autoritatile descopereau primul focar de pesta porcina africana din Romania, descoperire ce a cutremurat intreaga agricultura romaneasca. Acum, la un an distanta, crescatorii romani de animale au un nou motiv de ingrijorare si anume pesta micilor rumegatoare (pesta ovina), care si-a facut deja simtita prezenta in Bulgaria.

Chiar daca nu exista vreun caz confirmat de pesta ovina in Romania, situatia din Bulgaria ii alarmeaza pe crescatorii de ovine si caprine din tara noastra, care se tem de o evolutie agresiva a bolii intocmai ca in cazul Pestei Porcine Africane.

Autoritatile bulgare au decis sacrificarea a 4.000 de ovine si caprine

Bulgaria este singura tara din UE in care a fost confirmat virusul pestei ovine, insa evolutia bolii este necunoscuta. Crescatorii de oi din Bulgaria au pierdut deja sute de animale iar pentru a preveni raspandirea virusului autoritatile au decis sacrificarea a peste 4.000 de ovine si caprine.

Fermierii bulgari sunt complet nemultumiti de modul in care autoritatile au gestionat intreaga situatie dar si de despagubirile oferite de stat, considerand ca acestea sunt prea mici.

In acest sens, agricultorii din Bulgaria au hotarat sa iasa la proteste in Sofia, unde au ars lana de oi si au varsat lapte in fata sediului Guvernului.

Fermieri: „Multe dintre animale nici nu erau bolnave”

Pe langa despagubirile insuficiente oferite de stat, fermierii bulgari sustin ca multe dintre animalele care au fost omorate nu erau de fapt bolnave. In acest sens, demonstrantii cer demisia ministrului Agriculturii din Bulgaria dar si a altor angajati ai cabinetului.

Pentru a preveni extinderea virusului, autoritatile au creat zone de carantina in jurul a trei sate si au recoltat probe de sange de la toate ovinele si caprinele de pe o raza de 10 kilometri in jurul focarului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE