Un total de 67 de tari raporteaza existenta unei legislatii care sa controleze toate aspectele legate de productia, acordarea licentelor si distributia de antimicrobiene pentru utilizarea la animale. Cu toate acestea, 56 au afirmat ca nu au avut nicio politica sau legislatie nationala privind calitatea, siguranta si eficacitatea produselor antimicrobiene utilizate in sanatatea animalelor si plantelor si distributia, vanzarea sau utilizarea acestora, sau ca nu au putut sa raporteze daca dispun de aceste politici.
Exista, de asemenea, o lipsa substantiala de actiuni si date in sectoarele mediului si al plantelor. Desi 78 de tari au reglementari in vigoare pentru a preveni contaminarea mediului in general, doar 10 dintre acestea au raportat ca au sisteme complete pentru a asigura respectarea reglementarilor pentru gestionarea deseurilor, inclusiv reglementari care limiteaza deversarea reziduurilor antimicrobiene in mediu. Acest lucru nu este suficient pentru a proteja mediul inconjurator de pericolele contaminarii cu antimicrobiene.
Acest raport demonstreaza cresterea globala a luptei impotriva rezistentei antimicrobiene, spune Dr. Ranieri Guerra, director adjunct pentru rezistenta la antimicrobiene in cadrul OMS. „Cerem guvernelor sa isi asume angajamente sustinute in toate sectoarele – sanatatea umana si animala, sanatatea plantelor si a mediului inconjurator – in caz contrar riscam sa pierdem efectul acestor medicamente pretioase”.
„Sprijinirea tarilor cu venituri mici si mijlocii in urmarirea pasilor corecti privind utilizarea responsabila si prudenta a antimicrobienelor la animale este o prioritate urgenta”, spune dr. Matthew Stone, director adjunct al Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE). „Implementarea standardelor internationale dictate de OIE, legislatia nationala adecvata si consolidarea serviciilor veterinare sunt pasi esentiali pentru a ajuta toate partile interesate din domeniul sanatatii animaliere sa contribuie la controlul amenintarii reprezentate de rezistenta antimicrobiana”.
„FAO saluta initiativa statelor in luarea unor masuri concrete pentru utilizarea responsabila a medicamentelor antimicrobiene in agricultura”, spune Maria Helena Semedo, director adjunct al FAO. „Cu toate acestea, tarile trebuie sa faca mai mult pentru a reduce utilizarea nereglementata si excesiva a antimicrobienelor in agricultura. In special, cerem tarilor sa elimine treptat utilizarea antimicrobienilor pentru sporirea cresterii animalelor – din mediile terestru si acvatic”.
Din acest studiu si din alte surse, tripartitul (FAO, OIE si OMS) are la cunostinta faptul ca 100 de tari au acum planuri nationale de actiune pentru RAM si inca 51 de tari le au in curs de dezvoltare, dar trebuie facute mai multe pentru a se asigura ca acestea sunt implementate. Numai 53 de tari raporteaza ca au un grup de lucru multisectorial care este pe deplin functional, desi inca 77 au infiintat un astfel de grup.
Doar 10 tari raporteaza ca finantarea pentru toate actiunile din plan este identificata si ca multe tari cu venituri medii si cu venituri mici pot avea nevoie de asistenta pentru dezvoltare pe termen lung pentru a-si implementa planurile in mod eficient si durabil. Ca si exemplu pozitiv, din primele zece tari producatoare de pui, de porc si de vita care au raspuns la sondajul RAM, 9 din 10 au dezvoltat cel putin un plan national de actiune; majoritatea acestora au planuri in functiune inclusiv cu instrumente de monitorizare.