septembrie 28, 2021

Agricultura ecologica in UE. Care sunt cei mai mari producatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Terenurile agricole pe care se practica agricultura ecologica in trei tari din sudul Europei reprezinta 44,9% din totalul suprafetelor destinate agriculturii bio din intreaga UE. Totusi, in ceea ce priveste consumul produselor ecologice, clasamentul este condus de statele din nordul continentului, relateaza EurActiv.

Cu toate acestea, agricultura ecologica este practicata pe doar 6,7% din suprafata agricola totala, utilizata in UE.

Tarile care practica agricultura bio pe cele mai mari teritorii

Conform informatiilor oficiale, suprafata totala din UE utilizata pentru agricultura bio a crescut cu 18,7% intre 2012 si 2016. Analistii sunt de parere ca Spania, Italia, Franta si Germania cumuleaza peste jumatate din suprafata totala utilizata in UE pentru agricultura ecologica.

Tara membra UE care practica agricultura ecologica pe cea mai mare suprafata este Spania (16,9%), urmata de Italia (15,1%), Franta (12,9%) si Germania (9,5%). Si tari precum Austria (4,8%), Suedia (4,6%), Polonia (4,5%), Marea Britanie (4,1%) si Cehia (4,1%) practica agricultura bio pe o suprafata importanta.

Ce se produce prin agricultura ecologica

Cea mai mare parte a agriculturii bio din spatiul intracomunitar este concentrata pe pasuni si pasjisti destinate cresterii ecologice a animalelor (45,1%) si pe culturile arabile de cereale, legume proaspete, furaje verzi si plante industriale (44%).

Restul de 10,9% a agriculturii ecologice se axeaza pe culturi permanente de tipul: pomi fructiferi, arbusti, plantatii de maslini si vita de vie).

Cei mai importanti consumatori de produse organice

In anul 2016, UE a fost a doua cea mai mare piata din lume pentru produsele organice, inregistrand vanzari de 30,7 miliarde de euro. Cea mai mare consumatoare de produse bio din lume a fost SUA, cu vanzari de 38,9 miliarde de euro.

La nivelul Uniunii Europene, Germania are cea mai mare piata de alimente ecologice, cu vanzari anuale de 9,5 miliarde de euro. Din punct de vedere al ponderii produselor organice in vanzarile totale de alimente, clasamentul este condus de Danemarca, tara in care 9,4% din totalul produselor vandute intr-un an sunt bio. Alte tari consumatoare de produse bio sunt Luxemburg (8,6%), Elvetia (8,4%) si Germania (5%).

Din punct de vedere al sumelor platite pentru produsele ecologice, cea mai mare suma este cheltuita de elvetieni, cu un consum anual per capita de 274 euro. Clasamentul este continuat de Danemarca (227 euro), de Suedia (197 euro) si de Germania (116 euro).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE