septembrie 28, 2021

PAC 2021 – 2027: subventii mai mari pentru fermierii mici si mijlocii dar si pentru tinerii fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana propune ca Politica Agricola Comuna post 2020 sa fie una simplificata, care sa ofere statelor membre o mai mare flexibilitate, atat in ceea ce priveste distribuirea fondurilor europene cat si domeniile in care acestea vor fi directionate.

Toate aceste schimbari urmaresc sa vina in sprijinul fermierilor si sa asigure o agricultura europeana mai sustenabila, competitiva si profitabila pentru cei care detin si exploateaza culturi agricole.

Concret, principalele propuneri ale Comisiei Europene privind simplificarea PAC sunt:

Un nou mod de lucru: statele membre vor avea mai multa flexibilitate in utilizarea fondurilor europene, astfel incat sa conceapa programe care sa raspunda nevoilor fermierilor intr-un mod cat mai eficient. Astfel, statele membre vor avea posibilitatea de a transfera pana la 15% din alocarile lor financiare fie catre platile directe fie catre proiectele de dezvoltare rurala.

Platile directe raman o componenta esentiala a PAC, insa prioritatea principala va consta in sustinerea fermelor mici si mijlocii avand in vedere ca acestea reprezinta majoritatea exploatatiilor din spatiul intracomunitar. Mai mult, se va pune un mai mare accent pe sustinerea tinerilor fermieri.

Se plafoneaza platile directe

Cu toate acestea, platile oferite fermierilor vor inregistra o plafonare si nu se va putea acorda o suma mai mare de 100.000 euro per ferma. Aceasta masura urmareste sa asigure o distribuire echitabila a fondurilor.

Totusi, fermele mici si mijlocii vor primi un sprijin financiar mai mare pe hectarul de teren agricol, iar tarile membre vor trebui sa dedice 2% din alocarea financiara aferenta platilor directe doar pentru sustinerea tinerilor fermieri.

Ambitii mai mari pentru actiunile climatice si protejarea mediului inconjurator

La fel cum se vehicula in urma cu cateva luni, in noul exercitiu financiar al PAC se va pune un mai mare accent pe protejarea mediului inconjurator si pentru prevenirea schimbarilor climatice. In consecinta, acordarea platilor directe va fi conditionata de aplicarea unor practici favorabile pentru clima si pentru mediul inconjurator.

Statele membre vor trebui sa creeze propriile scheme ecologice, finantate din bugetele lor nationale, prin care sa se realizeze mai mult decat impun normele europene obligatorii. Conform propunerii, cel putin 30% din fiecare alocare nationala pentru platile directe destinate dezvoltarii rurale va fi folosita pentru masurile de clima si mediu. Mai mult, 40% din intregul buget PAC va contribui direct sau indirect la actiunile climatice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE