O noua piata de desfacere pentru fermierii europeni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform AFP, ministrii europeni ai comertului urmeaza sa demareze negocierile pentru incheierea unui acord de liber schimb cu Australia si Noua Zeelanda, noteaza Agerpres.

,,Sa te inchizi in fata lumii nu este bine nici pentru afaceri si nici pentru economia mondiala”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, facand referire la decizia SUA de a introduce tarife vamale suplimentare pentru importurile de otel si aluminiu.

Negocierile pentru acordul de liber schimb au inceput inca din septembrie 2017, cand Comisia Europeana a prezentat mandatele de negociere cu autoritatile din Australia si din Noua Zeelanda. UE a incheiat deja acorduri de parteneriat cu Australia in 2018 si cu Noua Zeelanda in 2017.

O noua piata de desfacere pentru produsele agroalimentare europene

,,Sectoarele europene susceptibile sa profite cel mai mult de pe urma acordurilor de liber schimb sunt echipamentele auto, masinile, produsele chimice, industria alimentara si serviciile”, se arata intr-un comunicat emis de Consiliul European.

UE este deja al treilea partener comercial al Australiei, iar in 2017 cele doua zone au incheiat schimburi in valoare de 47,7 miliarde de euro. Incheierea unui astfel de acord de liber schimb ar urma sa incurajeze colaborarea comerciala dintre spatiul intracomunitar si Australia, creand o piata de desfacere importanta pentru produsele agroalimentare din Europa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE