Phil Hogan ofera solutii pentru a creste veniturile fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform comisarului european pentru agricultura, Phil Hogan, noile tehnologii ce urmeaza a fi implementate in sectorul agricol vor aduce o multitudine de beneficii, majorand castigurile financiare ale fermierilor si contribuind la protectia mediului, relateaza EurActiv.

Datorita tehnologiilor de ultima generatie implementate in agricultura, emisiile poluante generate de acest sector vor scadea semnificativ pana in anul 2030. Mai mult, se va semnala o crestere a eficientei inputurilor agricole dar si o scadere a costurilor destinate operatiunilor agricole, reiese din prognozele Uniunii Europene.

O alta problema generata de agricultura este si poluarea aerului, problema provocata in mare parte de utilizarea fertilizantilor usor volatili si de amoniacul emis de animale. Conform unui studiu, 90% din emisiile de amoniac din UE sunt produse de agricultura, cea mai mare parte provenind din sectorul zootehnic.

Comisar european: combaterea aerului necesita o abordare integrata

,,Pentru a combate poluarea aerului, este nevoie de o abordare integrata’’ sustine Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu.

Cu toate acestea, prognoza Comisiei Europene arata ca emisiile de amoniac vor scadea cu aproximativ 10% intre anii 2008 – 2030, datorita noilor tehnologii utilizate in agricultura.

Fermierii europeni sunt de acord ca trebuie luate masuri pentru reducerea emisiilor in sectorul agricol, iar primul pas in aceasta directie este concentrarea pe agricultura de precizie.

Hogan: ,,Win-win pentru mediu si fermieri’’

,,Noile tehnologii, in general, sunt o situatie „win-win” pentru fermieri, atat in ceea ce priveste veniturile acestora, cat si conditiile de mediu’’, sustine comisarul pentru agricultura, Phil Hogan.

„Cred ca avem exemple bune privind relatia dintre tehnologii si mediu, legate de emisiile de amoniac si fosfor, calitatea apei, fertilitatea solului; trebuie sa stabilim obiective pentru viitor si trebuie sa masuram performanta, iar tehnologiile noi vor juca un rol foarte important”, a mai declarat oficialul european.

Oficiali europeni: agricultura de precizie necesita un rol de impact

Mai multi actori importanti ai agriculturii europene, inclusiv Comisia Europeana, sustin ca agricultura de precizie trebuie sa detina un rol de impact. Totusi, pana in prezent, pozitia agriculturii digitale in viitoarea PAC inca nu este clar stabilita iar fermierii spera sa primeasca informatii concrete despre acest aspect, odata cu finalizarea discutiilor privind PAC post-2020.

Momentan, agricultura digitala a inregistrat un anumit grad de dezvoltare, iar fermierii pot sa dozeze precis nivelul de ingrasamant, cu ajutorul unor echipamente computerizate. Dozarea precisa a ingrasamintelor ar putea contribui la o mai buna protectie a mediului dar si la o reducere a costurilor fermierilor, care nu vor mai utiliza accidental prea mult ingrasamant.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE