Comisarul European pe agricultura, Phil Hogan considera ca fermierii europeni trebuie sa investeasca in agricultura si dupa anul 2020, deoarece in acest domeniu nu va mai exista la fel de multa birocratie, toate ramurile agricole vor pune un mai mare accent pe inovatiile tehnologice si vor exista mai multi factori care sa contribuie la imbunatatirea nivelului de trai al investitorilor, noteaza Euractiv.com.
Hogan a insistat asupra necesitatii de a ii incuraja pe tineri sa investeasca in agricultura dar si asupra infiintarii unei platforme europene de gestionare a riscurilor, care sa contribuie la informarea corecta si rapida a fermierilor asupra acestor riscuri.
Confruntati cu schimbarile climatice si cu volatilitatea preturilor, factori care au un efect direct asupra productiei agricole, fermierii europeni cer ca Politica Agricola Comuna post 2020 sa fie una stabila, care sa incurajeze investitiile si sa le asigure venituri certe.
1) Reducerea birocratiei
Obiectivul Comisarului Hogan este acela de a stabili obiective clare pentru agricultura europeana si un scop comun, cum ar fi crearea unei agriculturi care sa joace un rol mult mai ambitios in combaterea schimbarilor climatice.
,,Noua Politica Agricola Comuna va conferi statelor membre mult mai multa flexibilitate, si posibilitatea de a decide cum sa distribuie fondurile primite spre a-si realiza obiectivele. Asadar, pentru prima oara, fiecare stat membru va putea alege o modalitate mulata pe nevoile proprii prin care sa sprijine fermierii si comunitatile rurale cu ajutorul fondurilor PAC”, a spus Hogan.
2) Inovatii tehnologice
Conform oficialului european, al doilea motiv pentru care orice persoana ar trebui sa se gandeasca serios la o investitie in agricultura consta in inovatiile tehnologice aparute in ultimul timp. Hogan considera ca tehnologia ii va ajuta pe fermierii europeni sa cheltuiasca tot mai putini bani pentru o productivitate tot mai mare.
„Vrem sa incurajam investitiile in inovare si cercetare, pentru a descoperi noi tehnologii care sa-i ajute pe fermieri sa economiseasca timp si bani, de la aparate care sa detecteze automat daca strugurii sunt copti pana la culegatoare automate si senzori care sa distribuie automat apa necesara irigatiei’’, mai spune comisarul.
3) Imbunatatirea nivelului de trai pentru fermieri
Hogan a mai spus ca noul PAC se va concentra prioritar pe imbunatatirea nivelului de trai al fermierilor si al comunitatilor rurale in foarte multe aspecte.
Se pare ca noul PAC urmareste incurajarea tinerilor fermieri, atat de necesari pentru reinnoirea generatiilor de agricultori.
„Pentru a-i incuraja pe tinerii fermieri sa paseasca spre aceasta profesie, dorim sa oferim mai multe stimulente financiare, sa imbunatatim accesul atat la terenuri cat si la proiectele de investitii dar si sa simplificam modul de transfer al terenurilor catre noua generatie’’, a explicat Hogan.
In continuare, Comisarul a mai explicat ca se urmareste infiintarea unei platforme unice care nu doar ca ii va ajuta pe fermieri sa gaseasca cele mai potrivite echipamente dar care ii va ajuta si sa faca schimb de idei, informatii, exemple personale de succes. Platforma ar urma sa implice si diferite autoritati publice, institute de cercetare si jucatori din sectorul privat cum ar fi companiile de asigurare.