Phil Hogan: noua politica agricola comuna va fi mai simpla si mai flexibila

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Norme mai simple si o abordare mai flexibila vor garanta ca politica agricola comuna (PAC) ofera rezultate reale in ceea ce priveste sprijinirea fermierilor si conduce dezvoltarea sustenabila a agriculturii UE.

Acestea sunt ideile de baza ale comunicarii adoptate astazi de Comisia Europeana privind „Viitorul sectorului alimentar si al agriculturii”, care prezinta modalitatile de asigurare a faptului ca cea mai veche politica comuna a UE ramane pregatita pentru viitor.

Initiativa emblematica prevede asumarea de catre statele membre a unor responsabilitati sporite in ceea ce priveste alegerea modului in care sa-si investeasca finantarea din cadrul PAC si a destinatiei acestei finantari, pentru a indeplini obiectivele comune ambitioase referitoare la mediu, la schimbarile climatice si la sustenabilitate.

Jyrki Katainen, vicepresedintele pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: „Politica agricola comuna este in meniul nostru din 1962. Desi trebuie sa ne asiguram ca PAC continua sa ofere alimente sanatoase si gustoase pentru consumatori si locuri de munca si crestere pentru zonele rurale, PAC trebuie sa evolueze, in acelasi timp, impreuna cu alte politici. Propunerea noastra este un pas important spre modernizarea si simplificarea PAC si da curs rezultatelor amplei consultari cu partile interesate. Noul model de implementare introdus de Comisie va acorda o subsidiaritate sporita statelor membre si le solicita acestora sa elaboreze planuri strategice pentru PAC care sa cuprinda actiunile lor din cadrul pilonului I si al pilonului II, permitand simplificarea, precum si o coerenta sporita si o mai buna monitorizare a rezultatelor.”

Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „Comunicarea de astazi garanteaza ca politica agricola comuna va indeplini obiective noi si emergente precum promovarea unui sector agricol inteligent si rezilient, intensificarea grijii fata de mediu si a actiunilor climatice si consolidarea structurii socioeconomice a zonelor rurale. De asemenea, comunicarea marcheaza o semnificativa schimbare de etapa in implementarea PAC. In locul sistemului actual, va fi introdus un nou sistem de implementare, care va acorda statelor membre/regiunilor un grad de subsidiaritate mult mai ridicat.”

In vreme ce structura actuala cu doi piloni va fi mentinuta, abordarea mai simpla si mai flexibila va schita actiunile detaliate necesare pentru indeplinirea acestor obiective stabilite la nivelul UE. Fiecare tara din UE ar urma sa-si elaboreze propriul plan strategic – aprobat de Comisie – prezentand modul in care intentioneaza sa-si indeplineasca obiectivele. Accentul nu va mai fi asupra conformitatii, ci se va acorda mai multa atentie monitorizarii progreselor si garantarii faptului ca finantarea este canalizata spre rezultate concrete. Trecerea de la o abordare de tip solutie universala la o abordare adaptata inseamna ca politica si implicatiile sale concrete vor fi mai apropiate de cei care le implementeaza pe teren.

Sprijinul pentru fermieri va continua sa fie acordat printr-un sistem de plati directe. Comunicarea nu anticipeaza nici rezultatul dezbaterii privind viitorul finantelor UE, nici continutul propunerii pentru urmatorul cadru financiar multianual (CFM). Fara a fi exhaustiva, comunicarea exploreaza cateva posibilitati de asigurare a unui sprijin echitabil si mai bine orientat pentru venitul fermierilor.

Schimbarile climatice si presiunile asupra resurselor naturale vor continua sa afecteze agricultura si productia de alimente. Viitoarea PAC ar trebui sa reflecte o abordare mai ambitioasa in ceea ce priveste utilizarea eficienta a resurselor, grija fata de mediu si actiunile climatice.

Alte propuneri includ:

  • incurajarea utilizarii tehnologiilor moderne pentru sprijinirea fermierilor pe teren si sporirea transparentei si a certitudinii pe piata
  • Stimulente mai eficiente pentru a incuraja tinerii sa inceapa o activitate agricola, in coordonare cu competentele care le revin statelor membre in domenii precum impozitarea terenurilor, amenajarea teritoriala si dezvoltarea de competente
  • abordarea preocuparilor cetatenilor cu privire la productia agricola sustenabila, inclusiv la sanatate, alimentatie, risipa de alimente si bunastarea animalelor
  • actiuni coerente in cadrul propriilor politici in conformitate cu dimensiunea globala a Uniunii, in special in ceea ce priveste comertul, migratia si dezvoltarea durabila
  • crearea la nivelul UE a unei platforme privind gestionarea riscurilor si identificarea modalitatilor optime de a ajuta fermierii sa faca fata nesigurantei legate de clima, de volatilitatea pietei si de alte riscuri

Propunerile legislative relevante, cu ajutorul carora vor fi indeplinite obiectivele enuntate in comunicare, vor fi prezentate de Comisie inainte de vara anului 2018, dupa publicarea propunerii privind CFM.

Context

La 2 februarie 2017, Comisia Europeana a lansat o consultare privind viitorul politicii agricole comune (PAC), pentru a intelege mai bine cum ar putea fi simplificata si modernizata politica actuala. Pe parcursul perioadei de consultare de trei luni, Comisia Europeana a primit peste 320 000 de raspunsuri, mai ales din partea cetatenilor. Concluzia consultarii a fost ca majoritatea respondentilor doresc mentinerea unei politici agricole comune puternice la nivelul Uniunii Europene, dar ca aceasta politica trebuie sa fie mai simpla si mai flexibila si sa se concentreze mai mult asupra abordarii provocarilor esentiale: asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru fermieri, protejarea mediului si combaterea schimbarilor climatice.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE