Meniu

FAO: de ce au crescut preturile alimentelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Indicele FAO pentru preturile la alimente a crescut in luna martie, determinat de cresterea robusta a preturilor la cereale si la produsele lactate. In luna martie, indicele a inregistrat o medie de 172,8 puncte, cu 1,1% mai mult decat in februarie si cu 0,7% peste valoarea sa de anul trecut.

Scaderea estimarilor pretului la zahar si mai ales la uleiurile vegetale a fost mai mult decat compensata de cresterile la porumb, grau si mai ales la produsele lactate. Indicele FAO pentru preturile la alimente este un indice calculat in baza tranzactiilor care urmareste preturile pietei internationale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare.

Productia de cereale la nivel mondial a atins un nivel record in 2017, in crestere cu 33 milioane de tone fata de 2016, la aproape 2646 milioane de tone, potrivit ultimelor estimari ale Raportului FAO privind cererea si oferta de cereale, publicat astazi.

Cu toate acestea, FAO anticipeaza ca productia de porumb si de grau din acest an va scadea in baza previziunilor anterioare.

PAINE SI UNT

Indicele FAO pentru preturile la cereale a continuat pe cale ascendenta, in medie cu 2,7% mai mare decat in februarie si cu 12,1% peste valoarea din martie 2017. Preturile la grau au crescut in special datorita ingrijorarilor legate de vreme, inclusiv seceta prelungita in Statele Unite ale Americii si conditiile umede si reci in unele parti ale Europei.

Preturile la porumb au devenit chiar mai ferme, determinate de combinatia intre cererea mondiala robusta si perspectivele inrautatite de recolta in Argentina. Indicele FAO pentru preturile la produsele lactate a fost cu 3,3% mai mare in martie, pe masura ce cererea globala puternica a impins in sus preturile la unt, branza si lapte praf integral.

PRETUL ZAHARULUI, CU 27,5% MAI MIC DECAT ANUL TRECUT

Indicele FAO pentru preturile la zahar a scazut cu 3,4%, ajungand la 27,5% sub valoarea sa din martie 2017, datorita disponibilitatilor mari de export. Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a scazut modest datorita scaderilor de pret la uleiurile din soia, rapita si uleiul de floarea-soarelui, in timp ce preturile la uleiul de palmier au crescut, sustinute de asteptarile ca Uniunea Europeana sa reia importurile de biodiesel pe baza de ulei de palmier din Indonezia.

Indicele FAO pentru preturile la carne a ramas in mare parte neschimbat din februarie, deoarece preturile la carnea de bovine au scazut, iar cele pentru carnea de ovine si porc au crescut pe fondul cererii puternice de import, in special din partea Chinei.

PERSPECTIVE RESTRANSE PENTRU PRODUCTIA DE CEREALE

Perspectivele productiei globale de cereale in 2018 sunt mai restranse. Productia de grau la nivel mondial este de asteptat sa scada la 750 de milioane de tone, cu aproximativ unu la suta fata de nivelul record al anului precedent. Prognozele sugereaza ca productia din S.U.A. si-ar putea reveni de la declinul din anul 2017, in timp ce productia in China, India si Federatia Rusa ar putea sa scada dupa un an record.

Productia de cereale furajere este, de asemenea, de asteptat sa scada dupa recordul din 2017, pe fondul vremii nefavorabile din Argentina, a trecerii de la cultivarea de porumb la cultivarea de soia in Brazilia si a scaderii plantatiilor din Africa de Sud sub influenta preturilor.

Cea mai recenta prognoza a FAO pentru rezervele mondiale de cereale la incheierea anotimpurilor in 2018 se ridica la aproape 748 de milioane de tone, cu aproape 4 la suta mai mult decat in anul precedent, atingand un nivel record, determinat de cresterea stocurilor de grau. Cresterea rezervelor ar trebui sa atenueze consecintele declinului proiectat in productia globala din acest an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE