Vesti bune pentru apicultori. UE interzice insecticidele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dupa ce mai multe evaluari de specialitate au demonstrat ca foarte multe insecticide utilizate in agricultura afecteaza viata albinelor, Uniunea Europeana a decis interzicerea totala a acestora, noteaza EurActiv.

Specialistii au adus dovezi care confirma ca neonicotinoidele au cauzat reducerea semnificativa a numarului albinelor in spatiul intracomunitar. Buna-starea albinelor este esentiala atat pentru ecosistem cat si pentru agricultura europeana, in conditiile in care 84%  din speciile de plante si 76% din productia alimentara europeana depinde de polenizarea efectuata de albine.

„Sanatatea albinelor ramane un factor de importanta majora pentru mine deoarece provoaca ingrijorari legate de biodiversitate, productia de alimente si mediu”, a spus comisarul european pentru siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, noteaza Agerpres.

Neonicotinoidele, permise doar in interiorul serelor

Astfel, de la sfarsitul anului, trei substante active vor fi interzise de UE, iar utilizarea lor va fi permisa doar in interiorul serelor extinse, unde albinele nu pot intra in contact cu ele. Astfel, imidaclopridul, produs de Bayer CropScience, clothianidinul, dezvoltat de Takeda Chemical Industries, si thiamethoxamul, dezvoltat de companiile Bayer si Syngenta vor fi complet interzise de la sfarsitul anului 2018.

„Va fi interzisa in exterior folosirea acestor pesticide, iar utilizarea neonicotinoidelor va fi permisa numai in serele permanente unde nu ajung albinele”, a explicat Comisia Europeana.

EFSA: ,,Pesticidele sunt daunatoare pentru albine’’

Si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a confirmat ca pesticidele sunt extrem de nocive pentru albine, sprijinind studiile deja existente care indicau acest lucru. Conform studiului intreprins de EFSA, neonicotinoidele reprezinta un risc atat pentru populatiile de albine salbatice cat si domestice.

,,Exista o variabilitate a concluziilor, din cauza unor factori cum ar fi speciile de albine, utilizarea intentionata a pesticidelor si ruta expunerii’’, a explicat Jose Tarazona, expert in pesticide la EFSA.

Apicultura europeana aduce in fiecare an 14,2 miliarde de euro la bugetul intracomunitar, iar in acest sector activeaza peste 620.000 de apicultori. Totusi, in viziunea specialistilor, mentinerea biodiversitatii este mult mai importanta si astfel, protejarea albinelor este cruciala, pentru mentinerea unui ecosistem stabil.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE