Cele mai eficiente erbicide, interzise de CE. Cu ce solutii raman fermierii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a discutat despre alternativele fermierilor in conditiile in care Comisia Europeana a interzis erbicidele care contin neonicotinoide. Daea a recunoscut ca agricultorii nu au decat sa continue cu substantele care inca sunt permise si sa astepte ca industria chimica sa dezvolte solutii mai eficiente, noteaza Agerpres.

Ministrul a fost intrebat care este pozitia Romaniei in ceea ce priveste interzicerea neonicotinoidelor de catre Comisia Europeana si la ce riscuri vor fi expuse culturile, fara a fi erbicidate cu aceasta substanta. Romania a votat impotriva interzicerii neonicotinoidelor in agricultura.

,,Noi ne confruntam cu o situatie extraordinara. Masura aceasta de restrictionare a neonicotinoidelor nu vine bine Romanei. Romania este principala tara care cultiva porumb sau exprimandu-ma altfel in Romania se gaseste cea mai mare suprafata cu cultura de porumb si noi stim cu ce probleme ne confruntam, cu ce atacuri de tanymecus (n.r. gargarita de porumbiste sau ratisoara este unul din cei mai mari daunatori ai culturilor de porumb). Aici pozitia noastra este fara echivoc: trebuie sa continuam cu substantele pe care le avem pana cand industria chimica este in stare sa realizeze un alt produs care sa raspunda cerintelor fermierilor romani”, a spus Daea.

Fermierii au trebuit sa reinsamanteze unele suprafete din cauza daunatorilor

Conform ministrului, unii fermieri au fost nevoiti sa repete campania de insamantare  a unor suprafete, in conditiile in care daunatorul Tanymecus le-a compromis culturile.

,,Fermierii romani nu pot sa cultive porumb in conditiile in care densitatea acestui daunator tanymecus este atat de mare, nemaicunoscuta in alta parte. Am semne de ingrijorare din aceasta cauza. Sunt suprafete multe in aceasta primavara care au fost intoarse din cauza atacului de tanymecus, fiind temperatura scazuta, viteza de crestere a fost mica la plante, le-au retezat rapid in momentul cand au iesit din sol si l-au determinat pe fermier sa reinsamanteze suprafetele respective cu cheltuieli suplimentare si cu costuri de productie care din nefericire le suporta tot fermierul’’, mai precizeaza ministrul.

Romania, impotriva interzicerii neonicotinoidelor

Inca din 2014 reprezentantii tarii noastre solicitau Comisiei Europene derogari pentru utilizarea neonicotinoidelor la semintele necesare campaniei de primavara. La nivel european, Comisia a mai facut anumite excepti, permitand utilizarea acestor substante in anumite perioade ale anului si pentru anumite tipuri de culturi. Totusi, in urma cu cateva saptamani, CE a decis interzicerea totala a neonicotinoidelor in agricultura.

Interzicerea a venit pe fondul unor studii care au demonstrat ca neonicotinoidele au un efect dezastruos pentru familiile de albine, reducand semnificativ populatiile in zonele in care substanta a fost folosita intensiv.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE