Una din 10 familii de albine moare anual din cauza insecticidelor. Petitie pentru interzicerea neonicotinoidelor

Facebook
Twitter

Neonicotinoidele sunt insecticide extrem de utile pentru agricultura, acestea fiind folosite indeosebi in tratarea semintelor inainte de semanat dar si pentru stropiri periodice ale plantelor, spre a elimina daunatorii. Chiar daca acest tip de insecticid asigura o productivitate crescuta in horticultura, efectele sale secundare sunt dezatruoase pentru familiile de albine, care sunt otravite de acesta.

Dupa ce efectele nocive ale neonicotinoidelor asupra albinelor au fost dovedite, Comisia Europeana a impus anumite restrictii privitoare la folosirea substantelor de acest tip, ele fiind permise doar in perioada vegetativa a plantelor.

Dupa numeroase presiuni ale agricultorilor, Comisia Europeana a revenit asupra deciziei si astfel, folosirea neonicotinoidele a fost partial acceptata, pentru anumite tipuri de plante si in anumite perioade ale anului agricol.

MADR a emis derogari pentru folosirea neonicotinoidelor la porumb si floarea-soarelui

Pentru ca recoltele de porumb si mai ales de floarea-soarelui au fost afectate de daunatori, Ministerul Agriculturii a decis recent sa emita derogari pentru folosirea neonicotinoidelor la aceste plante, pentru anul 2018.

Aceasta decizie a scandalizat apicultorii romani care considera ca atat albinele cat si alte insecte polenizatoare vor avea de suferit, si ca intregul ecosistem va fi afectat de folosirea acestor substante.

Apicultorii dau ca exemplu situatia din Germania, unde trei sferturi din insectele zburatoare aflate in rezervatiile naturale au disparut in doar 25 de ani. In prezent, Comisia Europeana analizeaza in ce masura sunt neonicotinoidele responsabile pentru aceasta situatie si ia in calcul extinderea interdictiilor cu privire la folosirea acestor substante.

Petitie pentru interzicerea totala a neonicotinoidelor in agricultura

Federatia Asociatiilor Apicole din Romania (ROMAPIS) a luat initiativa si a lansat in zilele trecute o petitie, prin care cere interzicerea totala a neonicotinoidelor in agricultura, cel putin pentru anul 2018.

,,Va solicitam sa protejati albinele si apicultorii Romaniei prin a nu mai permite folosirea insecticidelor din clasa neonicotinoidelor in România in anul 2018. Uniunea Europeana a suspendat folosirea acestor chimicale inca din 2014 dar prin derogarile de la regulamentele europene acordate in România in tot acest timp au fost puse in pericol atat albinele melifere cat si ceilalti polenizatori salbatici’’, se arata in petitie.

Petitia este adresata Ministrului Agriculturii, Petre Daea si este sustinuta atat de specialisti din agricultura, apicultori cat si de persoane ingrijorate de viitorul albinelor. In prezent, ROMAPIS a adunat 2.372 de semnaturi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE