apicultura

Mesajul apicultorilor la declaratiile controversate ale unui reputat cercetator agricol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Declaratiile presedintelui Academiei de Stiinte Agricole, Valeriu Tabara, conform carora pesticidele de tipul neonicotinoidelor nu se regasesc in plante precum rapita si floarea-soarelui au generat critici in randul apicultorilor.

Astfel, federatia asociatiilor apicole, ROMAPIS, si-a exprimat dezacordul total fata de aceste declaratii, considerand ca substantele de tipul neonicotinoidelor sunt daunatoare atat pentru albine cat si pentru om. Va redam continutul integral al comunicatului:

Federatia ROMAPIS isi exprima dezacordul fata de o pozitie a presedintelui Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, Valeriu Tabara pe tema pesticidelor din clasa neonicotinoidelor, prezentata public cu ocazia targului AGRALIM din luna septembrie a.c. Declaratia, preluata de presa agricola din Romania, referitoare la efectele folosirii neonicotinoidelor la impregnarea semintelor unor culturi melifere: „Am facut analize in strainatate. Nu exista urme de neonicotinoide nici in floarea de rapita, nici in cea de floarea-soarelui. Deci, povesti!”

Constatam cu surprindere si dezamagire ca reprezentantul institutiei de referinta a cercetarii romanesti in domeniul agricol se aventureaza in afirmatii care, in opinia noastra, se abat de la probitatea stiintifica pe o tema importanta nu numai pentru sectorul vegetal si apicultura dar si pentru mediu si sanatatea populatiei. Unele utilizari ale celor mai cunoscute 3 pesticide pe plan mondial au fost suspendate in UE incepand cu 2014 iar incepand cu 2018 interdictia s-a extins la toate utilizarile acestora in agricultura Uniunii Europene. Interdictia are la baza recomandarea EFSA, organismul stiintific consultativ oficial al UE pe acest subiect.

Demonstrarea efectului nociv al acestor pesticide asupra insectelor polenizatoare si a mediului s-a facut prin sute de lucrari stiintifice girate de institutii de prestigiu din intreaga lume, in urma unor cercetari foarte elaborate.

Cu toate acestea guvernul Romaniei a emis derogari de la legislatia europeana prin care a permis folosirea neintrerupta a acestor otravuri in toata aceasta perioada si intentioneaza continuarea acestei practici si in anii urmatori.

Consideram ca pozitionarea ASAS, for stiintific care ar trebui sa manifeste obiectivitate si profesionalism in privinta unei teme atat de importante a lumii contemporane, de partea industriei pesticidelor, fara o argumentare serioasa reprezinta abdicarea de la principii de baza ale cercetarii stiintifice, incurajand astfel practici agricole cu efecte grave asupra mediului, economiei si societatii romanesti.

Pentru acest motiv, Federatia Asociatiilor Apicole din Romania ROMAPIS lanseaza un apel Academiei de Studii Agricole si Silvice „Gh. Ionescu-Sisesti” pentru organizarea unei dezbateri publice pe tema oportunitatii si necesitatii utilizarii neonicotinoidelor in agricultura Romaniei.

Solicitam argumentarea clara a pozitiei exprimate public de dl. Valeriu Tabara, presedinte ASAS, pe tema neonicotinoidelor, in prezenta reprezentatilor agricultorilor, apicultorilor, mediului academic, organizatiilor pentru protectia mediului si a presei. ROMAPIS isi exprima disponibilitatea pentru a contribui cu tot ce poate la organizarea evenimentului propus mai sus.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE