Ce se va intampla cu subventiile dupa anul 2021

Facebook
Twitter

In doar cateva zile, Comisia Europeana va prezenta oficial viziunea asupra viitorului buget al Uniunii pe perioada 2021-2027. Conform oficialilor europeni, procesul de dezvoltare rurala va continua si in viitorul exercitiu financiar al PAC, insa bugetul alocat sectorului agricol este inca necunoscut, noteaza EurActiv.

Concret, iesirea Marii Britanii din UE provoaca o gaura de peste 10 miliarde de euro in bugetul intracomunitar. In aceste conditii, Uniunea Europeana se va confrunta cu o adevarata provocare in ceea ce priveste mentinerea bugetului alocat in agricultura.

O solutie, sustinuta deja de cateva state importante, este cresterea gradului de contributie pentru fiecare stat membru, astfel incat sa acopere golul lasat de Brexit dar si sa ofere posibilitatea de a finanta alte proiecte precum apararea, securitatea si migratia. Totusi, cateva state se opun deciziei iar aceste negocieri se anunta a fi intense si de lunga durata.

Ce vor fermierii de la noul PAC

Majoritatea fermierilor considera ca majorarea sau cel putin mentinerea valorii actuale a subventiilor este cel mai important aspect din noua Politica Agricola Comuna. Mai mult, fermierii isi mai doresc si simplificarea PAC dar si reducerea birocratiei.

„Vestea buna este ca, pentru urmatorul cadru financiar, cei doi piloni ai Politicii Agricole Comune, respectiv Pilonul I – plati directe si Pilonul II – dezvoltare rurala, vor continua in cadrul unui plan strategic al Politicii Agricole Comune care va fi elaborat de fiecare stat membru”, a declarat Mihail Dumitru, director general adjunct al directiei DG AGRI din cadrul Comisiei Europene.

Acordarea fondurilor se va face direct de catre statele membre

Uniunea Europeana a pus mare accent pe simplificarea modalitatii de acordarii a fondurilor europene si astfel, incepand cu noul exercitiu financiar al PAC, statele membre isi vor putea alege singure modalitatile prin care isi pot atinge obiectivele si vor putea acorda singure fondurile.

Astfel, fiecare stat va avea propriul sau plan PAC, dar care va trebui aprobat de Comisia Europeana inainte de implementare, a declarat comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan.

,,Avem in vedere obiective care sunt deja bine conturate, si anume dezvoltarea cresterii economice a acestor zone si crearea de locuri de munca, dar si valorificarea unor oportunitati noi, cum ar fi, spre exemplu, bioeconomia, care reprezinta o oportunitate si un motor de crestere si de creare de locuri de munca în mediul rural’’, mai spune Mihail Dumitru.

In anii urmatori, fermierii europeni se vor confrunta cu o concurenta puternica din partea statelor extracomunitare care devin tot mai competitive. De aceea, pachetele financiare de ajutor si strategiile de dezvoltare sunt extrem de importante pentru mentinerea competitivitatii agriculturii europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE