In noul exercitiu financiar al PAC, UE isi propune sa incurajeze fermele de familie si sa plafoneze subventiile pentru fermele mari, astfel incat fondurile sa fie distribuite in mod echitabil. Totusi, propunerile sunt criticate de fermierii romani, care considera ca plafonarea subventiilor va stopa investitiile in fermele mari, relateaza Digi 24.
Mai mult, Comisia Europeana ar urma sa restrictioneze acordarea de subventii catre o tara care nu respecta principiile statului de drept.
Discrepante la acordarea subventiilor
In momentul de fata, exista o diferenta notabila intre subventiile incasate de romani si cele incasate de alti cetateni europeni. Astfel, un fermier din vestul Europei incaseaza subventii de trei ori mai mari pe hectarul lucrat decat un fermier roman.
,,Asa cum sunt exploatatiile din Romania, o asemenea masura (plafonarea subventiilor n.r.), practic, cred ca ar distruge exploatatiile pe cel putin 3-4 milioane hectare”, a declarat Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR. Si ministrul agriculturii declara ca nu va sustine plafonarea platilor pentru fermele mari.
„In discutiile pe care le-am avut si nu am avut putine cu comisarul Hogan, pozitia mea in Consiliul de Ministri a fost aceasta: nu. Romania nu accepta plafonarea platilor si cu asta am incheiat”, spune ministrul agriculturii, Petre Daea.
Fermele de familie, avantajate de noile masuri
Singurele care beneficiaza de pe urma noilor reglementari sunt fermele de familie, care conform CE urmeaza sa primeasca subventii mai mari din viitorul PAC.
In Romania, peste 53% din exploatatiile agricole au sub 1 ha, insa micii fermieri lucreaza sub 5% din suprafata agricola. Noile masuri de protectie a mediului venite odata cu noul PAC vor inlesni accesul la platile directe pentru fermierii inactivi, insa Comisarul European pentru Agricultura este de alta parere.
„Platile ar trebui alocate cu predilectie celor care sunt implicati activ in activitatea agricola si lucreaza pamantul”, a declarat Phil Hogan.
Romania, buget de 20 miliarde de euro pentru viitorul PAC
Bugetul Romaniei pentru viitorul exercitiu financiar al PAC depaseste 20 de miliarde de euro, insa specialistii sustin ca suma este mai mica decat in actualul PAC si ca se pierd circa 4% pe partea de dezvoltare rurala. Totusi, acest deficit ar putea fi recuperat din bugetul national.