FAO: au crescut preturile la produsele lactate si la cereale

Facebook
Twitter

Preturile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut in luna mai, inregistrandu-se o crestere semnificativa a preturilor la produsele lactate. Indicele FAO pentru preturile alimentelor a inregistrat in medie 176,2 puncte in cursul lunii mai, in crestere cu 1,2% fata de luna aprilie.

Indicele FAO pentru preturile alimentelor [1]este un indice calculat in baza tranzactiilor care urmareste preturile pietei internationale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare.

Cresterea din luna mai se bazeaza pe o tendinta recenta de majorare a preturilor la cerealele de baza si produsele lactate si o scadere a preturilor la zahar si uleiurile vegetale.

Indicele FAO pentru preturile la produsele lactate a crescut in luna mai cu 5,5%, fiind in medie cu 11,5% mai mare decat cu un an in urma. Stocurile limitate in Noua Zeelanda, exportatorul principal de produse lactate, a avut un impact semnificativ asupra cresterii tensiunii in piata in ultimele luni.

Indicele FAO pentru preturile la cereale a crescut cu 2,4% fata de luna aprilie, marcand o crestere de 17% pe an, ajungand astfel la cel mai inalt nivel din ianuarie 2015. Preturile la grau au crescut in mare parte datorita preocuparilor legate de perspectivele de productie din mai multe tari exportatoare majore, in timp ce perspectivele de productie scazuta din America de Sud au dus la cresterea preturilor pentru cerealele grosiere. Preturile internationale la orez au fost, de asemenea stabile, datorita achizitiilor considerabile facute de cumparatorii din Asia de Sud-Est.

Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a scazut cu 2,6%, marcand cea de-a 27-a luna de scadere. Cotatiile de pret la uleiul de palmier, soia si floarea-soarelui au scazut in mare parte, datorita stocurilor globale mari.

Indicele FAO pentru preturile la carne a scazut marginal, in timp ce Indicele FAO pentru preturile la zahar a inregistrat cea de-a sasea scadere lunara consecutiva, cu 0,5% fata de luna aprilie, reflectand conditiile favorabile de recoltare in zonele de productie majore din Brazilia – cel mai mare producator si exportator de zahar din lume.

Prognoza pentru productia de cereale pentru anul 2018 a fost revizuita in crestere

In raportul FAO privind Cererea si Oferta de Cereale [2], lansat tot astazi, FAO si-a marit prognoza pentru productia mondiala de cereale in 2018 la 2 610 milioane de tone, care, daca va fi confirmata, ar reprezenta o scadere anuala de 1,5% fata de nivelul ridicat din anul precedent.

Potrivit FAO, productia mondiala de grau din acest an ar ajunge la 754,1 milioane de tone, mai mare fata de previziunile din luna precedenta, datorita imbunatatirii perspectivelor din mai multe tari producatoare majore, in timp ce prognoza pentru productia de cereale grosiere ar ajunge la 1 345 milioane tone, in scadere cu 3,2%, scadere ce se datoreaza in mare parte agricultorilor care aleg culturi mai profitabile si conditiilor meteo secetoase din unele tari.

Productia de orez la nivel mondial este de asteptat sa creasca cu 1,3% fata de nivelul din 2017 si este gata sa stabileasca un nou record de 511,3 milioane de tone, cresterea reflectand in primul rand perspective imbunatatite pentru India.

Noul raport al FAO ofera cele mai recente prognoze privind cererea de cereale, si de asemenea, oferta – care se asteapta sa atinga un nivel record in anul care vine.

Prognoza pentru stocurile globale de cereale la sfarsitul anotimpurilor care se incheie in 2019 a fost majorata cu 5% de la ultimul raport din luna mai, la 772 milioane de tone. Revizuirea in mare parte reflecta o ajustare ascendenta la estimarile istorice ale stocurilor de porumb din China. Cu toate acestea, in ciuda cresterii lunare, stocurile de cereale mondiale sunt in continuare in scadere cu 5,4% fata de nivelul initial.

Noile estimari indica un raport relativ ridicat intre stocul si consumul de cereale la nivel global, de 28,5%, desi usor scazut comparativ cu sezonul 2017/18.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE