oi de vanzare

Un cioban roman da UE in judecata. Ce acuza acesta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mai multi fermieri din tari precum Germania, Franta, Italia sau Portugalia au intentat un proces la Curtea Europeana, prin care au acuzat Parlamentul European dar si Consiliul UE ca nu iau masuri concrete impotriva schimbarilor climatice. Acestei initiative i s-a alaturat si Vlad Petru, un cioban roman din judetul Alba, noteaza Mediafax.

,,Secetele severe au costat un cuplu in varsta in Franta aproape jumatate din recolta lor. O familie de apicultori din Portugalia este nevoita sa-si salveze mijloacele de trai, pentru ca valurile de caldura le ucid albinele. Acestia impartasesc o teama: ce se va intampla cu copiii nostri? Astazi, familiile din intreaga Europa si din afara acesteia, ale caror mijloace de trai sunt expuse riscului din cauza impactului schimbarilor climatice, intreprind ceva ce nu a mai fost facut vreodata. Ei cheama legiuitorii UE intr-un proces istoric’’, motiveaza petentii.

Schimbarile climatice, o amenintare la drepturile omului

Fermierii care au intentat procesul solicita institutiilor UE sa recunoasca schimbarile climatice si sa le incadreze ca o amenintare la drepturile omului. Astfel, agricultorii cer ca UE sa actioneze de urgenta pentru a proteja atat agricultura cat si drepturile cetatenilor din spatiul intracomunitar.

,,E lipsa de ploi, si cand vin ploi is ploile agresive, cu piatra, ni se distrug recoltele, le afecteaza si pe animale. As dori ca si copiii mei sa aiba un viitor aici, pe pamantul unde stam, sa nu mai plece cum am plecat eu in tari straine sa munceasca (…) Din iarna-n vara si din vara pana-n iarna, nu-i apa la recolte si nu-i apa la animale; trebuie sa schimbam si noi zona, sa plecam unde-i apa”, spune ciobanul roman, Vlad Petru.

Initiatorii procesului: ,,obiectivele UE de reducere a emisiilor sunt mult prea mici’’

Conform grupului de fermieri, atat Parlamentul European cat si Consiliul European au esuat in a adopta legi concrete de combatere a schimbarilor climatice. ,,(…) pana in prezent parlamentarii europeni – Parlamentul European si Consiliul European – nu au reusit sa puna in aplicare legi semnificative pentru a impune tarilor sa ia masuri eficiente impotriva schimbarilor climatice”.

„Obiectivele UE de reducere a emisiilor sunt mult prea mici pentru a reflecta urgenta problemei. Procesul intentat de familii subliniaza realitatea evidenta: schimbarile climatice nu mai sunt doar despre diplomatie sau despre economie. Drepturile fundamentale ale omului la viata, sanatate si proprietate sunt deja amenintate”, se mai arata in mesajul petentilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE