Propunerea CE de a reduce finantarea pentru agricultura starneste critici. Cine se opune

Facebook
Twitter

Europarlamentarul Laurentiu Rebega nu este de acord cu propunerea Comisiei Europene de a reduce finantarea pentru agricultura cu 5% in viitorul exercitiu financiar al Politicii Agricole Comune, noteaza EurActiv.

La inceputul 2018, Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European cerea ca agriculturii sa ii fie alocat minim 38% din bugetul PAC. Conform europarlamentarului Rebega, si organizatiile de lobby din domeniul agriculturii sustin aceasta idee si considera ca marirea bugetului ar putea preveni volatilizarea pietei. Astfel, s-ar putea crea mai multe locuri de munca si sectorul agricol ar avea mai multe resurse pentru inovatie si cercetare.

,,Reducerea de 5% in domeniul agriculturii poate fi tragica. Avem intr-adevar nevoie de cercetare si inovare (s-a propus alocarea a 100 de miliarde) dar, mai intai de toate, avem nevoie de o agricultura stabila din punct de vedere financiar. Evident aceasta reducere va afecta resursele destinate platilor directe catre toti fermierii’’, a declarat Rebega intr-un comunicat.

Europarlamentarul considera ca reducerea bugetului alocat agriculturii nu ii va afecta doar pe fermieri, explicand ca aceasta propunere a Comisiei Europene se va reflecta in calitatea produselor agroalimentare obtinute. Astfel, tot consumatorul final ar fi cel afectat de taierea de buget.

,,Reducerea de 5% nu inseamna doar moartea producatorilor, ci si riscuri si mai putina mancare! Toate organizatiile de interes din domeniul agriculturii in frunte cu Copa-Cogeca, condamna scaderea propusa si sustin ca un buget puternic este absolut necesar pentru o agricultura moderna si sustenabila”, mai explica europarlamentarul.

Platile directe acordate fermierilor romani nu vor scadea

Comisia Europeana a propus reducerea bugetului pentru exercitiul financiar post-2020 al Politicii Agricole Comune cu aproximativ 5%, insa a prioritizat pilonul de plati directe, pentru a asigura sprijinul fermierilor si pentru a nu afecta micii actori din agricultura europeana.

Totusi, platile directe acordate Romaniei se vor mentine la aceeasi valoare si in viitorul exercitiu financiar multi-anual, alaturi de tari precum Slovacia si Portugalia. In schimb, subventiile acordate Bulgariei vor scadea cu 1%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE