Informatii oficiale despre subventiile acordate dupa anul 2020

Facebook
Twitter

Comisia Europeana a propus reducerea bugetului pentru exercitiul financiar post-2020 al Politicii Agricole Comune cu aproximativ 5%, insa a prioritizat pilonul de plati directe, pentru a asigura sprijinul fermierilor si pentru a nu afecta micii actori din agricultura europeana, noteaza EurActiv.

Comisia a prezentat pe 2 mai viitorul cadru financiar multi-anual, iar bugetul Politicii Agricole Comune consta in 365 miliarde de euro. Comparand suma cu ultimii ani, putem observa ca bugetul pentru agricultura de dupa anul 2021 va fi cu 5% mai mic.

Pentru al doilea pilon de sprijin dedicat dezvoltarii rurale, care este considerat reprezentativ in modernizarea agriculturii europene, Comisia propune ca tarile membre sa-si creasca ratele nationale de cofinantare.

Hogan: platile directe vor avea prioritate

Comisarul pentru agricultura Phil Hogan s-a declarat solidar cu fermierii si a inteles ca platile directe reprezinta o sursa esentiala de venit pentru acestia.

,,Am ascultat toate mesajele cu foarte mare atentie si am decis sa fac o prioritate din protejarea platilor directe pentru urmatorul exercitiu financiar. Astfel, valoarea platilor directe nu va scadea cu mai mult de 4% in niciun stat membru”, a declarat Phil Hogan.

Ce se intampla cu subventiile acordate fermierilor romani

Comisarul Hogan a mai explicat ca 16 state membre vor primi subventii cu 3,1% mai scazute iar cinci tari vor inregistra cresteri la subventiile primite. Spre exemplu, in Estonia, Lituania, Letonia, subventiile vor creste cu 13,6%, 13,2% respectiv 12,3%.

Totusi, platile directe acordate Romaniei se vor mentine la aceeasi valoare si in viitorul exercitiu financiar multi-anual, alaturi de tari precum Slovacia si Portugalia. In schimb, subventiile acordate Bulgariei vor scadea cu 1%.

Comisia Europeana doreste o distribuire mai echilibrata a subventiilor

Pentru viitorul PAC, Comisia Europeana tinteste spre o distribuire mai uniforma a platilor directe, astfel incat si micii fermieri sa beneficieze. Astfel, platile catre fiecare fermier ar urma sa fie limitate la 60.000 euro, pentru a directiona economia facuta catre micii agricultori. ,,Astfel, un sprijin financiar va fi directionat si catre fermierii mici si mijlocii’’, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Fermierii europeni, impotriva propunerilor Comisiei

Fermierii europeni si marile cooperative din spatiul intracomunitar se opun propunerilor Comisiei Europene si cu orice decizie care include reducerea bugetului PAC in viitorul exercitiu financiar.

,,Veniturile fermierilor sunt deja cu 40% mai mici decat cele alor muncitorilor din alte sectoare economice din UE.  Propunerile de reducere a bugetului ameninta nu doar buna-starea fermierilor si asezari rurale importante din Europa dar si scopul UE de a-si atinge obiectivele sociale si de protejare a mediului’’, a declarat Joachim Rukwied, presedintele asociatiei agricole Copa.

Fermierii nu solicita doar mentinerea/cresterea platilor directe destinate lor dar si sumele alocate cercetarii si inovarii din sectorul agricol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE