Directorul general adjunct al DG Agri din cadrul Comisiei Europene, Mihail Dumitru a vorbit despre situatia agriculturii romanesti, politica agricola comuna dar si despre utilizarea subventiilor primite de fermierii romani, relateaza Agerpres.
Dumitru a facut si o scurta retrospectiva a celor 10 ani trecuti de la aderarea Romaniei in UE si a explicat cum au decis agricultorii romani sa cheltuiasca banii primiti din subventii.
In viziunea directorului, o buna parte din fermieri au inteles cat de important este sa investeasca in viitor insa unii nu au considerat necesar sa-si dezvolte exploatatiile sau sa-si mareasca gradul de competitivitate, alegand sa cheltuiasca banii in alte scopuri decat investitiile.
,,Cei care au inteles au accesat fondurile, au investit banii obtinuti, si-au dezvoltat afacerile si nivelul de competitivitate. Altii insa au preferat sa cheltuiasca subventiile fara sa investeasca in viitor. Multe proiecte din prima programare financiara au fost mult intarziate si in final unele anulate, iar fondurile publice blocate in aceste proiecte s-au pierdut. Sper ca in noua perioada sa nu se mai repete aceasta situatie si toate fondurile alocate sa fie cheltuite eficient cu rezultate vizibile pentru agricultura si economia rurala romaneasca’’, mai explica Dumitru.
Romania a cheltuit 23,47% din fondurile FEADR
Conform directorului adjunct al DG Agri, fermierii romani cheltuisera pana in decembrie 2017, aproximativ 23,47% din fondurile FEADR. Acest procent depaseste media europeana de 22,68%, asigurand Romaniei un loc fruntas in ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene.
Adoptarea unor masuri potrivite ar putea ajuta la echilibrarea balantei comerciale si la realizarea unei agriculturi mult mai competitive. In viziunea oficialului european, cele mai relevante masuri sunt legate de imbunatatirea structurii exporturilor, cresterea gradului de autosuficienta pentru produsele la care Romania are un avantaj fata de celelalte membre UE.
Este necesara imbunatatirea structurii exporturilor
,,In primul rand, Romania este un producator agricol care conteaza in UE. O cauza a deficitului balantei de plati este intr-adevar exportul de produse agricole materie prima sau putin prelucrate deci cu valoare adaugata mica si importul de produse agricole si alimentare cu valoare adaugata mare. Preocuparea principala a Romaniei ar trebui sa vizeze, pe de o parte, imbunatatirea structurii exporturilor prin cresterea ponderii produselor cu valoare adaugata mare, dar si cresterea gradului de auto-suficienta la unele produse (carne de porc, fructe si legume, etc.) la care Romania are un avantaj comparativ si conditii prielnice insuficient valorificate’’, a mentionat oficialul.
Productivitatea in agricultura romaneasca este un alt subiect sensibil abordat de Mihail Dumitru, iar oficialul considera ca tara noastra ar trebui sa implementeze noi masuri de a stimula aceasta productivitate. El mai precizeaza ca cele mai importante masuri ar trebui sa fie legate de organizarea producatorilor, restructurarea fermelor mici dar si investitii tot mai insemnate in cercetare, inovare sau agricultura de precizie.