septembrie 27, 2021

Schimbari majore la acordarea fondurilor europene dupa anul 2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform comisarului european pentru agricultura, Phil Hogan, Politica Agricola Comuna de dupa anul 2020 nu va suferi o renationalizare iar statele membre vor asigura o competitie echitabila pentru toti fermierii din UE, noteaza EurActiv.

Intr-un interviu recent, comisarul european a declarat ca modul de acordare a fondurilor europene prin viitorul PAC nu se va modifica, insa planurile nationale de finantare vor avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene astfel incat fermierii din UE sa beneficieze de o competitivitate egala. In viziunea oficialului, schimbarea va fi una benefica, simplificand Politica Agricola Comuna.

„Vom solicita «planuri PAC» de la fiecare tara, cu o analiza detaliata a masurilor propuse pentru a indeplini obiectivele stabilite la nivelul UE si cu alocarile financiare pentru acele masuri. Aceste planuri vor fi aprobate de Comisie, ceea ce va asigura conditii echitabile de concurenta in intreaga Uniune”, a declarat Phil Hogan.

Statele mebre vor putea decide cum acorda fondurile europene

Dupa spusele lui Phil Hogan, Politica Agricola Comuna de dupa anul 2020 va acorda mai multa libertate statelor membre si le va permite sa aleaga domeniile in care se vor acorda fondurile europene.

,,Va ramane o politica agricola «comuna», cu obiective clare, stabilite si agreate la nivelul UE. In acelasi timp, este adevarat ca vrem sa dam mai multa flexibilitate statelor membre in privinta modalitatii prin care acestea aleg sa atinga acele obiective”, mai explica Hogan.

Birocratia impiedica fermierii sa acceseze fondurile

Comisarul pentru agricultura a adus in discutie un alt subiect extrem de delicat si anume birocratia mecanismului de acordare a fondurilor europene.

In prezent, fermierii europeni sunt extrem de nemultumiti de complexitatea politicii agricole, multi dintre ei declarand ca intampina probleme in a implementa chiar obiectivele principale ale PAC. Totusi, Phil Hogan considera ca noile modificari ale Politicii Agricole vor simplifica procedurile iar fondurile europene vor putea fi accesate mult mai usor.

,,Este o modalitate mult mai eficienta si eficace sa ne asiguram ca bugetul PAC este investit unde chiar este cea mai mare nevoie si unde poate da cele mai bune rezultate. Precautiile propuse, precum aprobarea planurilor nationale vor asigura ca nu se deschide calea catre competitie intre statele membre’’, spune comisarul european pentru agricultura.

Masuri impotriva acordarii preferentiale a fondurilor europene

Chiar daca fiecare stat membru va primi mai multa libertate in acordarea de subventii si fonduri europene, Hogan sustine ca aceasta flexibilitate va fi conditionata de reguli extrem de bine stabilite, pentru a evita acordarea preferentiala a fondurilor, iar toate deciziile statelor membre vor trebui justificate si motivate in fata autoritatilor europene.

,,Vor fi reguli bine definite in privinta gradului de flexibilitate pe care il vor avea statele membre. Si in fiecare caz alegerile vor trebui justificate in legatura cu obiectivele agreate la nivel european”, a adaugat comisarul.

Schimbarile frecvente ale PAC au influentat agricultura europena intr-un mod negativ, deoarece foarte multi fermieri au fost reticenti in a-si dezvolta exploatatiile, descurajati de aceasta instabilitate.

Schimbarile frecvente sperie fermierii

,,Nimeni nu se indoieste ca fermierii, ca toti investitorii, si autoritatile nationale vor un mediu stabil care sa le ofere certitudinea de care au nevoie pentru a planifica si administra… Totusi, ceea ce propune acum Comisia este o evolutie a politicii curente si raspunde criticilor aduse acesteia chiar de catre acei fermieri si acele autoritati de management’’, a precizat Phil Hogan.

In incheiere, comisarul a declarat ca mentinerea actualei politici nu este o optiune insa a precizat ca nici ,,schimbarea de dragul schimbari’’ nu ar aduce nimic pozitiv in agricultura europeana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE