septembrie 20, 2021

Oficial european: fondurile europene acordate Romaniei nu se vor reduce

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mihail Dumitru, director adjunct al Directoratului General Agricultura din CE a declarat ca Romania nu va pierde pe partea de plati directe acordate din bugetul PAC post 2020, scrie Agerpres.

,,Toata lumea se astepta la o reducere a bugetului Politicii Agricole Comune, dar pana la urma rezultatul propus de Comisie este o propunere de compromis, in care acest deficit bugetar sa fie acoperit in egala masura prin reduceri, dar si prin propuneri de venituri suplimentare la bugetul comunitar. Cea mai importanta componenta propusa de Comisie este o contributie in raport de Produsul Intern Brut, de 1,14%. Bineinteles ca daca statele membre vor dori sa contribuie mai mult, atunci acest buget va avea sanse sa creasca”, a spus Mihail Dumitru.

Romania ar trebui sa primeasca peste 20 miliarde euro din bugetul PAC

Reprezentantul Comisiei Europene a mai explicat ca bugetul Romaniei pentru viitoarea PAC depaseste 20 de miliarde de euro si ca exista o pierdere pe dezvoltarea rurala, pierdere ce va fi acoperita din bugetul national.

„Pentru Romania, ca si noi, si in celelalte state membre exista efecte ale acestei reduceri bugetare. Romania face parte dintre statele in care nivelul platilor pe hectar este inca sub media Uniunii Europene. Datorita propunerii de continuare a convergentei externe, adica de egalizare a acestor plati, Romania nu pierde pe partea de plati directe, pe Pilonul I. Exista o pierdere, o reducere, care se compenseaza prin contributia nationala suplimentara pe parte de dezvoltare rurala. Bugetul total PAC al Romaniei, in urmatoarea perioada, este de 20,130 miliarde de euro. Principalele elemente ale noii PAC sunt: simplificarea si modernizarea politicii, reechilibrarea responsabilitatilor intre Bruxelles si statele membre, sprijinul sa se bazeze pe performanta, distribuirea mai echitabila a platilor directe si o ambitie crescuta in materie de protectia mediului si clima”, a spus Dumitru.

UE nu mai controleaza beneficiarii fondurilor europene

Oficialul a mai precizat ca din urmatorul exercitiu financiar al PAC, Comisia Europeana nu va mai verifica beneficiarii individuali care au incasat fonduri europene iar aceasta responsabilitate ii revine fiecarui stat membru.

„Comisia nu va mai verifica si nu va mai controla beneficiarii individuali. Comisia va face acest lucru numai un audit de sistem. Toata partea de eligibilitate, de control si de sanctiuni va fi stabilita de catre statele membre. La nivelul Comisiei Europene, in cadrul Planului Strategic National va exista un set de indicatori care vor fi translatati in program pe baza carora noi vom face descarcarea de gestiune, asigurarea, monitorizarea si masurarea performantei”, explica Dumitru.

Politica Agricola Comuna (PAC) a fost prima masura adoptata de Uniunea Europeana si ramane, pana in prezent, cea mai solida si de succes politica a UE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE