Ministrul agriculturii, Petre Daea a declarat in cadrul unei dezbateri publice ca Politica Agricola Comuna (PAC) nu este un act contabil ci un concept subordonat existentei umane, noteaza Agerpres.
,,Iata astazi o tema extrem de importanta care isi are sorgintea in insasi existenta umana, pentru ca Politica Agricola nu este un act contabil. Este un concept subordonat existentei umane, asa trebuie gandit, construit si aplicat’’, a declarat seful MADR.
Daea a mai declarat ca intreg cabinetul pe care il are in subordine a facut eforturi deosebite pentru a distribui in mod productiv fondurile aferente Politicii Agricole Comune.
,,Iata de ce la Ministerul Agriculturii din prima zi de mandat, am socotit necesar sa ne ocupam de acest domeniu si sa-l asezam intr-un concept stapanit de actul cunoasterii, de posibilitatea implementarii, avand in vedere deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene. Romania are a doua sansa istorica. Prima a fost cand in banca deciziei a hotarat 2014-2020 si iata ca in banca deciziei, ca stat cu drepturi depline construieste impreuna cu celelalte state Post 2020″, a mai spus ministrul.
Romania sustine mentinerea fondurilor la acelasi nivel
Referitor la Politica Agricola Comuna de dupa anul 2020, ministrul a explicat ca se va milita pentru primirea de plati directe la acelasi nivel, iar in ceea ce priveste subsidiaritatea, tara noastra nu va sustine cofinantarea.
In prezent, Ministerul Agriculturii se consulta cu cei mai importanti jucatori din agricultura romaneasca, pentru a descoperi cea mai convenabila solutie pentru fermieri. Pana in prezent, ministerul a primit 34 de contributii scrise: 12 din partea institutiilor academice si de cercetare agricola si 22 din partea patronatelor, federatiilor si organizatiilor de producatori, ai asociatiilor din domeniul protectiei mediului si dezvoltarii rurale.
Politica Agricola Comuna post 2020, adoptata pana la sfarsitul lunii mai
Primele trei luni ale anului 2018 s-a realizat un studiu de impact, iar cadrul financiar multianual ar urma sa fie adoptat in mai 2018. Pana la inceputul lunii iunie cel tarziu, va exista o noua propunere legislativa.
In prezent, agricultura si sectorul agroalimentar beneficiaza de cele mai multe fonduri din bugetul Uniunii Europene. Doar pentru Politica Agricola Comuna se acorda anual 40% din fondurile UE, suma ce este folosita atat pentru sustinerea agriculturii cat si pentru crearea a noi locuri de munca si pentru dezvoltarea rurala.