Impactul salmonellei asupra oamenilor aproape ca s-a injumatatit intre 2004 si 2009, insa noile statistici arata ca aceasta bacterie a reaparut si reprezinta un motiv de ingrijorare pentru producatorii de produse alimentare si angajatii in sanatate publica deopotriva, dar si pentru reprezentantii UE.

Salmonella este o bacterie care cauzeaza o boala numita salmoneloza. Bacteria poate fi gasita in intestinele pasarilor si mamiferelor sanatoase. In produsele agroalimentare, salmonella este intalnita cel mai des in oua si in carnea de porc, curcan sau pui, care nu a fost preparata termic.

Rapoartele recente arata ca luna trecuta, in Germania, 20.000 de tone de furaje pe baza de soia erau contaminate cu salmonella . Cu toate acestea, Autoritatea Europeana de Siguranta Alimentara continua sa distribuie videoclipuri prin care isi lauda activitatea, publicand in acelasi timp statistici care arata ca problema infestarii cu salmonella este mai grava decat in ultimii ani.

Centrul European pentru Prevenirea Bolilor (CEPB) considera ca in ciuda masurilor de preventie implementate la nivelul fiecarui stat UE, noi focare de salmonella inca izbucnesc si a catalogat acest fenomen ca ,,ingrijorator’’.

Motivele din spatele acestor focare

Cu toate ca fenomenul care genereaza focarele de salmonella nu este dovedit stiintific, mai multe voci sustin ca interzicerea formaldehinei in furaje a contribuit enorm la accentuarea cazurilor de salmonella din Europa.

Formaldehina este un compus chimic ce era folosit pentru tinerea sub control a bacteriilor de Salmonella prezente in furaje. Acest aditiv si-a dovedit utilitatea pentru 20 de ani, timp in care si cazurile de Salmonella la animale au fost mai izolate.

Cu toate acestea, interzicerea acestei substante de catre Comisia Europeana si clasificarea acesteia ca nesigura  in decembrie 2017 ar fi putut reprezenta factorul determinant ce a cauzat aceste noi focare de salmonella.

Comisia europeana considera ca nu interzicerea formaldehinei a cauzat salmonella

Executivul european demonteaza acuzatiile conform carora interzicerea formaldehinei ar genera aceste focare de salmonella. Reprezentantii Comisiei precizeaza ca decizia de interzicere a formaldehinei inca nu a intrat in vigoare pana acum si ca fermierii nu trebuie sa renunte la utilizarea acestei substante pana la sfarsitul lunii februarie.

Cu toate acestea, din cauza incertitudinii aparute in jurul acestei decizii, mai multe state europene au decis sa nu mai foloseasca formaldehina in furaje, chiar dinainte de luna decembrie 2017. Una dintre aceste tari este si Polonia, care se confrunta in prezent cu una din cele mai insemnate focare de salmonella din ultimii ani.

ADM: momentan, nu exista o alta solutie eficienta de combatere a salmonellei

ADM, compania germana care s-a confruntat cu epidemia recenta de salmonella, considera ca in prezent, nu exista o alternativa la formaldehina si ca substantele permise nu sunt la fel de eficiente in combaterea salmonellei.