Ministerul Agriculturii, informatie importanta pentru fermierii care seamana porumb

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La inceputul lunii martie, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) confirma ca pesticidele de tipul neonicotinoidelor sunt daunatoare pentru animale si enumera trei derivate ale acestei substante care ucideau o buna parte din populatiile de albine din zonele respective.

Astfel, imidaclopridul, thiamethoxamul si clothianidinul au fost confirmate ca fiind periculoase pentru albine dar si pentru culturile salbatice care erau dependente de polenizarea alibelor, iar autoritatea europeana a impus restrictii destul de severe asupra acestora.

Cu toate acestea, UE nu impune statelor membre sa interzica in totalitate folosirea neonicotinoidelor in agricultura iar guvernul unui stat intracomunitar poate sa acorde fermierilor permisiunea de a utiliza acest tip de substanta.

In mod normal, utilizarea neonicotinoidelor in agricultura nu este permisa insa in urma temperaturilor scazute din ultima perioada, Ministerul Agriculturii prin Autoritatea Nationala Fitosanitara va acorda o derogare pentru folosirea semintelor de floarea-soarelui si porumb tratate cu neonicotinoide in toata campania de insamantare.

Ce motive au prezentat autoritatile

Tinand cont de schimbarile climatice care nu vor permite inceperea campaniei de semanat in epoca optima, cantitatea de samanta de porumb si floarea-soarelui tratata cu produse de protectie a plantelor pe baza de neonicotinoide achizitionata in perioada acordarii autorizatiilor temporare, emise conform art. 53 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, va putea fi utilizata pana la finalizarea lucrarilor de semanat.

Prezenta nota de serviciu va fi adusa la cunostinta atat companiilor detinatoare a omologarii produselor de protectie a plantelor care comercializeaza produsele, cat si producatorilor agricoli, (fermierilor) care vor utiliza samanta tratata cu produse din grupa neonicotinoidelor.

Utilizarea de neonicotinoide va fi permisa pana la sfarsitul campaniei de semanat

Asa cum am mentionat anterior, evolutia climatica din acest an nu ne va permite stabilirea unui termen limita de utilizare a semintelor tratate cu neonicotinoide, ceea ce presupune continuarea activitatii de monitorizare a cantitatilor de samanta tratata pana la finalizarea campaniei de semanat.

Astfel, fermierii romani care urmeaza sa semene seminte de floarea-soarelui sau porumb tratate cu neonicotinoide le pot folosi, pana la sfarsitul campaniei de semanat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE