INS: productia agricola de fructe a scazut drastic. Ce s-a intamplat cu celelalte culturi

Facebook
Twitter

Conform unor date publicate de Institutul National de Statistica (INS), productia vegetala obtinuta in anul 2017 a crescut fata de anul precedent, in special la cereale, plante uleioase, sfecla de zahar si legume. Cu toate acestea, productia la fructe a suferit scaderi de peste 25% fata de 2016, noteaza Mediafax.

Totusi, suprafata cultivata a scazut la cereale pentru boabe, cartofi si legume insa a crescut la plante uleioase, sfecla de zahar si leguminoase pentru boabe.

Cea mai mare crestere inregistrata fata de anul trecut este a productiei leguminoaselor pentru boabe iar la aceasta categorie, cantitatea obtinuta a fost de aproape trei ori mai mare comparativ cu 2016. Aceasta evolutie se datoreaza in mare parte si cresterii suprafetelor cultivate cu aceste tipuri de plante dar si a randamentului superior la hectar.

Cresteri semnificative s-au inregistrat si la plantele uleioase, unde productia a fost cu 29,5% mai mare fata de anul trecut. Printre plantele cu maximizari ale productiei se numara si floarea soarelui (+43,4%), soia boabe (+38,8%) si rapita (29,3%).

 Culturile de porumb ocupa aproape jumatate din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe

Randamentul crescut al productiei la hectar a adus cresteri de 12,4% la productia cerealelor pentru boabe, chiar daca suprafata cultivata cu acest tip de planta a scazut cu 6,9%.

Graul si porumbul s-au aflat din nou in topul preferintelor fermierilor. Astfel, in 2017, culturile de porumb reprezentau 47% din totalul suprafetelor cultivate cu cereale pentru boabe iar cele de grau totalizau 39,7%. Cresteri ale productiilor s-au inregistrat la ambele cereale, cantitatea de porumb si grau obtinuta accentuandu-se cu 33,3% respectiv 17,2%.

Productia de struguri a crescut cu aproape 50%

Cresteri ale productiei au fost inregistrate si la plante precum sfecla de zahar (10,2%), cartofi (16,3%) sau legume (8,1%). Cresterea randamentului la hectar a contribuit enorm la imbunatatirea productiilor pentru aceste plante, insa in cazul  sfeclei de zahar, motivul accentuarii productiei este reprezentat de cresterea suprafetei cultivate cu aceasta planta.

Un rezultat impresionant s-a  inregistrat in cazul productiei de struguri care a crescut cu 45,7%. Aceasta crestere este in mare masura datorata cresterii randamentului la hectar din viticultura romaneasca.

Cel mai mare inconvenient din agricultura vegetala a fost inregistrat la culturile de fructe. Chiar daca suprafetele cultivate nu s-au modificat fata de ultimii ani, productia inregistrata a fost cu 25,6%  mai mica fata de 2016.

Romania, comparatie cu alte state membre UE  

Romania a inregistrat rezultate onorabile in 2017 in ceea ce priveste productia agricola vegetala. Conform datelor INS, tara noastra ocupa locul I atat la productia realizata de floarea soarelui cat si la suprafata plantata.

In cazul porumbului, tara noastra ocupa locul 2 in ceea ce priveste productia realizata si locul I pentru  suprafata cultivata cu aceasta planta. Romania este competitiva si in ceea ce priveste graul, fiind a cincea mare producatoare din UE a acestei cereale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE