Preturile la produsele agroalimentare la nivel global au scazut drastic in luna iulie, pe masura ce preturile pentru grupurile principale de marfuri tranzactionate au inregistrat o scadere semnificativa, in special la produsele lactate si zahar.

Indicele FAO pentru preturile la alimente a scazut cu 3,7% fata de nivelul din iunie si a insumat 168,8 puncte, ceea ce reprezinta cel mai accentuat declin lunar al indicelui de la sfarsitul anului trecut. Indicele a crescut constant in 2018 pana in luna iunie.

Indicele FAO pentru preturile alimentelor este un indice calculat in baza tranzactiilor care urmareste preturile pietei internationale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare.

Indicele FAO pentru preturile la produsele lactate a determinat declinul general, fiind in scadere cu 6,6%, cotatiile untului si branzeturilor inregistrand o scadere mai accentuata decat cele pentru laptele praf integral si degresat.

Indicele FAO pentru preturile la zahar a scazut cu 6%, aproape de cel mai mic nivel inregistrat in ultimii trei ani. Scaderea a fost determinata in mare parte de perspectivele de productie imbunatatite in India si Thailanda, ambele tari fiind producatori majori de zahar. Perspectivele scazute la productia de zahar in Brazilia, cel mai mare producator si exportator de zahar din lume, au diminuat declinul preturilor la zahar la nivel international.

Indicele FAO pentru preturile la cereale a scazut cu 3,6% fata de luna iunie si este acum sub nivelul anului trecut. Cotatiile de export pentru grau, porumb si orez au scazut, desi preturile la grau si porumb au inregistrat o crestere spre sfarsitul lunii iulie.

Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale este acum cu 2,9% mai mic, acesta fiind al saselea declin lunar consecutiv ajungand la cel mai scazut nivel din ianuarie 2016. Declinul din iulie a fost determinat in mare parte de problemele din piata de soia, afectata de litigiul comercial dintre China si Statele Unite ale Americii.

Cotatiile pentru uleiul din rapita au inregistrat o crestere, fiind amplificate de cererea imbunatatita din partea producatorilor de biomocombustibil si de perspectivele negative ale culturilor in Uniunea Europeana.

Indicele FAO pentru preturile la carne a scazut cu 1,9% fata de valoarea inregistrata in iunie, cand estimarile erau ascendente in urma cresterii preturilor la exportul de carne de vita din Brazilia din cauza grevei soferilor de camioane.