septembrie 16, 2021

Eurostat: cati bani castiga in medie, un mic fermier european

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform Eurostat, peste 171 milioane de hectare de teren au fost utilizate in 2016 pentru productia agricola, iar o treime dintre ferme (33%) sunt in Romania. Tari precum Polonia (14%), Italia (10%) si Spania (9%) constituie o alta treime din fermele aflate in UE, noteaza Agerpres.

Cu toate acestea, majoritatea fermelor din UE au suprafete reduse. 65% din fermele aflate in spatiul intracomunitar au suprafete de pana in 5 hectare, insa in cele 7% din ferme care au 50 de hectare sau mai mult, se cultiva putin peste doua treimi (68%) din terenul agricol utilizat al UE.

Aproximativ 10,3 milioane de fermieri si directori de exploatatii agricole lucreaza in fermele din UE.  Totusi, cele mai mari suprafete sunt concentrate in doar 3% din fermele UE, iar aceste exploatatii inglobeaza peste jumatate din terenul agricol al Uniunii Europene.

 Peste 90% din fermele romanesti au o suprafata de sub 5 hectare

Cel mai mare contrast se regaseste in Romania. In tara noastra, 9 din 10 ferme (92%) au o suprafata mai mica de 5 hectare. Cu toate acestea, in 0,5% din fermele cu o suprafata de peste 100 de hectare se cultiva peste jumatate (51%) din intregul terenul agricol utilizat al tarii.

Fermele cu suprafete de peste 100 de hectare se intalnesc cu precadere in tari precum Luxemburg (52%), Franta (41%), Marea Britanie (39%) si Danemarca (35%).

Productia fermelor din UE

Din cele 10,3 milioane de ferme UE, patru milioane au o productie standard de sub 2.000 euro si sunt responsabile pentru doar 1% din productia agricola totala.

In anul 2016, aproximativ jumatate din productia standard generata de agricultura UE provenea din fermele din Franta (17%), Germania (13%), Italia (12%) si Spania (11%). Cu toate ca o treime din fermele UE sunt in Romania, acestea genereaza o productie de doar 3,4% din productia standard a Uniunii Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE