In anul 2017, Romania a avut o valoare a productiei agricole de circa 17,5 miliarde de euro, adica 4% din totalul productiei agricole a Uniunii Europene, relateaza Euractiv.
Tot anul trecut, Romania a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri ale productiei agricole din UE, cu 13,6% mai mare fata de 2016. Rata medie anuala de crestere la nivelul UE era de 6,2%.
Cei mai mari producatori agricoli din UE
Valoarea productiei agricole poate fi influentata atât de evolutia productiei din punct de vedere al cantitatii, cât si de variatiile preturilor produselor agricole.
UE a inregistrat anul trecut o productie agricola de 432,6 miliarde de euro. Cei mai mari producatori au fost Franta (72,6 miliarde de euro, 17% din totalul UE), Germania (56,2 miliarde de euro, 13%) si Italia (55,1 miliarde de euro, 13%). Cresterile cele mai mari comparativ cu 2016 s-au consemnat in Estonia (18,2%), Irlanda (13,6%) si România, in imp ce productia fermierilor a fost mai mica in Slovenia (minus 4,7%) si Malta (minus 3,1%) si a stagnat in Croatia si Slovacia).
Care au fost realizarile fermierilor romani
Fermierii romani au inregistrat cresteri ale productiei in toate sectoarele de activitate, dar cu precadere in horticultura. Astfel productia agricola a cultivatorilor a crescut cu 17,9% in 2017 fata de anul anterior, in timp ce productia din fermele zootehnice a urcat cu 8,8%, iar serviciile agricole au consemnat un avans de 5,1%.
Datele din primele noua luni arata ca si 2018 ar putea fi un an excelent pentru agricultura româneasca, cu productii record de cereale, desi este posibil ca pesta porcina sa afecteze rezultatele din domeniul zootehnic.