Afaceristii cer interzicerea cresterii porcilor in gospodariile populatiei. Ce raspuns dau autoritatile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintele ANSVSA, Geronimo Bradescu, a declarat ca interzicerea cresterii porcului in gospodariile populatiei pentru a stopa raspandirea virusului pestei porcine africane nu poate fi luata in calcul de autoritati, intrucat autoritatile nu dispun de un mecanism eficient prin care sa ii controleze pe fermieri, noteaza Agerpres.

Masura de interzicere a cresterii porcilor in gospodarii este ceruta constant de reprezentantii institutiilor agroalimentare romanesti, motivand ca aceasta a dat rezultate in celelalte state care s-au confruntat cu virusul PPA.

„Nu stiu daca este prea mult ceea ce imi doresc, dar mi-as dori o forma de disciplina sociala, in sensul de a se intelege riscurile la care se supune populatia care sacrifica porci in zonele afectate si poate genera transferul bolii direct sau indirect in regiuni inca indemne, neafectate de boala. Sigur ca factorul cel mai important care genereaza acest risc este hranirea aceasta neconforma a porcului, nu stiu daca este corect, dar as spune chiar primitiva, cu resturi alimentare. Este principalul factor de risc care face posibil transferul bolii dintr-o regiune afectata intr-una neafectata. Trebuie sa intelegem ca generam niste riscuri cu niste consecinte enorme, care afecteaza cetatenii tarii. Nu cred ca poate sau isi propune cineva sa controleze in detaliu fiecare cetatean care sacrifica porcul, il plimba, il duce dintr-o parte in alta. Oamenii trebuie sa inteleaga. Nu putem pune un jandarm la fiecare poarta”, a declarat presedintele ANSVSA, Geronimo Bradescu.

In cat timp poate scapa tara noastra de pesta porcina africana

Intrebat daca poate oferi un orizont de timp in care Romania ar putea eradica pesta porcina africana, Branescu a raspuns ca niciun specialist nu ar putea oferi “cu onestitate” un termen.

„Mi-e greu sa fac o prognoza si nu cred ca un specialist ar putea cu onestitate sa spuna un termen. Va pot spune insa ca autoritatile romane fac eforturi sustinute pentru a gestiona epidemiologic boala. Aici intervin si alti factori, respectiv nivelul de extindere. Daca boala va fi dusa de factorul uman si imprastiata in toata tara va fi si mai greu de gestionat. Pe de o parte, cu cat ai o zona mai mica de gestionat cu atat o poti face mai eficient. Pe de alta parte, este presiunea riverana, depindem de evolutia epidemiologica din Moldova, din Ucraina, din Ungaria, chiar si din Bulgaria, unde a intrat boala si poate sa se intoarca si sa ne creeze o presiune epidemiologica pe segmentul sud-vestic, unde noi deocamdata ne aparam. Depinde si de factorii interni si de cei externi”, a precizat acesta.

Cate focare de PPA mai sunt active in Romania

Potrivit sursei citate, la ora actuala in Romania sunt afectate de PPA 287 localitati din 18 judete, cu un numar 1.092 de focare aflate in evolutie, dintre acestea 16 se afla in exploatatii comerciale. De asemenea, pe zona silvatica la porcul mistret sunt 167 de cazuri pozitive.

„Pana la aceasta data au fost eliminati 360.800 de porci, dar cel mai semnificativ procent din aceasta cifra il reprezinta porcii care au fost eliminati din exploatatii comerciale. In gospodariile populatiei au fost afectate 12.245 de animale, iar uciderea preventiva s-a aplicat la un numar de 50.937 de animale dintr-un total de 7.589 de gospodarii, in timp ce din exploatatii comerciale au fost eliminati 297.618 porci. In aceste zone mai dureaza refacerea efectivelor. Avem intr-adevar localitati unde s-au introdus porci santinela si asteptam sa fim absolut siguri ca virusul a disparut din zonele afectate de boala si mediul va permite introducerea de animale. Singura exploatatie comerciala care a iesit de sub restrictie este Carniprod din Tulcea, dar deocamdata nu are intentia sa repopuleze”, a adaugat presedintele ANSVSA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE